Navigációs menü

Útkövető

Változás a Messer vezetőségében

Változás a Messer vezetőségében

Sajtóinformáció | 2023.04.27. – Stefan Messer a Felügyelő Bizottság új elnöke, Bernd Eulitz az új vezérigazgató

Bernd Eulitz váltja Stefan Messert a vállalat élén

A Messer SE & Co. KGaA Felügyelő Bizottsága április 26-i ülésén végrehajtotta a tervezett vezetőváltást a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértő vállalatcsoport élén. A vállalat fennállásának 125. évfordulóján Stefan Messer visszalép vezérigazgatói posztjáról, és átveszi a Felügyelő Bizottság elnöki posztját. Ezzel egyidejűleg az eddigi vezérigazgató-helyettes Bernd Eulitz-ot azonnali hatállyal kinevezték a Messer új vezérigazgatójának. Az Igazgatóság tagjai Bernd Eulitz mellett Helmut Kaschenz pénzügyi vezérigazgató (CFO) és Virginia Esly európai operatív vezérigazgató (COO).

A Felügyelő Bizottság új elnöke, Stefan Messer harmadik generációs tulajdonos, aki 2004 óta állt a Messer élén, amikor is egy egzisztenciális válságot leküzdve a vállalatot ismét egy teljesen családi tulajdonban működő céggé tette. Irányítása alatt a Messer újra kulcsszereplővé válhatott az egyébként nagy nemzetközi vállalatok uralta ipari gázpiacon. A fejlődés egyik mérföldköveként 2019-ben a Messer felvásárolta a fúzionáló Linde és Praxair kulcsfontosságú érdekeltségeit Észak- és Dél-Amerikában, , a CVC Capital Partners pénzügyi befektetővel együttműködve. A megszerzett üzleti tevékenységeket a Messer nyugat-európai aktivitásának nagy részével ötvözve megalakult a Messer Industries vegyesvállalat, amelyet azóta is a Messer különálló üzletági egységeként irányítanak. A Messer kifejezett célja, hogy a vegyesvállalatot teljes mértékben integrálja a Messer Csoportba, így a Messer család vezetésével egy globális gázipari vállalatot hozva létre.
 
Stefan Messer így nyilatkozott a menedzsmentváltásról: „Ipari gáz üzletágunk az évek során rendkívül jól teljesített. Ennek eredményeként nagyon erős alapot teremtettünk a Messer 125 éves történetének következő sikeres fejezetéhez. Az elkövetkező évek feladata, hogy a globális piaci versenyben vevőközpontú és értékorientált szereplőként teljes potenciálunkat kihasználjuk. Bernd Eulitz született vezető, feddhetetlen és mély felelősségtudattal rendelkező személyiség, rengeteg tapasztalattal bír az ipari gáz üzletágban. Erős vezetői csapatával és a vállalat lojális nemzetközi munkaerejével együtt arra predesztinált, hogy a Messert a jövőben további sikerekhez vezesse.”

Sokéves tapasztalat a gáziparban

Bernd Eulitz 2022 elején csatlakozott a Messer Csoporthoz vezérigazgató-helyettesként. Ezt megelőzően egy német tőzsdén jegyzett cég vezérigazgatójaként dolgozott. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik az ipari gázszektorban. Többek között különböző vezetői pozíciókat töltött be Németországban és más országokban a versenytárs Linde-nél, ahol 2015 és 2019 között az igazgatóságnak is tagja volt.

A Messer vezérigazgatójává való kinevezésével kapcsolatban Bernd Eulitz a következőket nyilatkozta: „Szeretném megköszönni a Felügyelő Bizottságnak, és különösen Stefan Messernek a belém fektetett bizalmat. Stefan Messer évtizedek óta céltudatosan formálta a céget annak érdekében, hogy azzá váljon, ami ma: egy pénzügyileg egészséges és nagy tekintélyű, családi irányítású globális vállalat – egy olyan cég, amelynek sikere nem utolsósorban szilárd alapértékeinek köszönhető. Ez kiváló pozícióba emelt bennünket az elkövetkező évekre ahhoz, hogy megőrizzük páratlan vállalati kultúránkat és pénzügyi egészségünket, miközben olyan ambiciózus növekedési stratégiát valósítunk meg, amely lehetővé teszi számunkra – a világ legnagyobb magántulajdonban lévő vállalataként a szektorban –, hogy az iparágunkban működő nagyvállalatok legdinamikusabb kihívójává váljunk.

Dr. Jürgen Heraeus, aki a Messer Felügyelő Bizottságának 2004-es alapítása óta annak elnöke volt, és a továbbiakban tanácsadói minőségben támogatja majd a Csoportot, így nyilatkozott: „Az elmúlt két évtizedben a Messer igazi sikertörténetet tett le az asztalra a német családi vállalkozások közt. Biztos vagyok benne, hogy a Messer család és a cég Igazgatótanácsa közötti erős szövetség egy innovatív és pénzügyileg stabil jövő felé vezeti a Messert.”

(a képen balról jobbra: Helmut Kaschenz, Bernd Eulitz, Virginia Esly és Stefan Messer)

A Messerről:

A Messer a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője. A Messer Gases for Life termékeit az iparban, a környezetvédelemben, az orvostudományban, az élelmiszeriparban, a hegesztési és vágástechnikában, a 3D nyomtatásban, az építőiparban, a kutatásban és a tudományban használják. Globális szereplőként a Messer fenntartható termékeit és szolgáltatásait Európában, Ázsiában és Amerikában is értékesíti. Több mint 10 000 munkatárssal dolgozik együtt sikeresen a sokszínűség és kölcsönös tisztelet jegyében.

A legtöbb ipari folyamatban a gázok ugyanolyan alapvetőek, mint a víz és az elektromos áram, és jelentős szerepet játszanak azok dekarbonizációjában – például a zöld hidrogén segítségével. A Messer a piac egyik legszélesebb termékportfólióját kínálja, és a legkorszerűbb kompetenciaközpontokban fejleszti és optimalizálja a gázok alkalmazástechnológiáit.

Gyógyszeripari vállalatként a Messer orvosi és gyógyszerészeti gázokat, valamint kulcsrakész megoldásokat szállít. Bizonyította magát a létfontosságú orvosi gázok megbízható szállítójaként is – például járványhelyzetekben.

Az 1898-ban alapított cég székhelye a német Bad Sodenben, Frankfurt közelében található.

2022-ben a Messer várhatóan 4,164 milliárd eurós konszolidált árbevételt ért el.

További információ:

Lovas Kriszta
Head of Marketing & Communications
Messer Hungarogáz Kft.
H-1044 Budapest, Váci út 117.
Tel.: +36 1 435 1121
E-Mail: krisztina.lovas@messer.hu