Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Hidrogén töltőállomás buszoknak - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

Hidrogén töltőállomás buszoknak

Hidrogén töltéstechnológia és zöld hidrogén ellátás buszparkoknak

A Messer is közreműködik az európai hidrogén mobilitási célok gyorsabb elérésében | Az EU társfinanszírozásában Kelet- és Közép-Európában útjára indított JIVE-2 Projekt hidrogén üzemanyagcellás busz demonstrációs körút keretében buszok üzemeltetéséhez a Messer biztosítja a hidrogéntechnológiai szakértelmet és a hidrogén-töltőállomások telepítését.

Hidrogén busz tankolása a JIVE-2 Hidrogén Busz Roadshow keretében

2023. január 16-18. között egy roadshow keretében hidrogénüzemű busz érkezik Magyarországra (Paksra), valamint további közép-kelet-európai városokba a JIVE 2 néven futó Európai Uniós projekt keretében. A cél az, hogy a technológia iránt érdeklődő helyi közösségi közlekedés üzemeltetői kipróbáljanak egy üzemanyag-cellás buszt, és hogy rövid, ill. középtávon kiépítsék az üzemanyagcellás buszok regionális kapacitását a technológia alkalmazására, az érdekelt iparági szereplők összefogásával.

A projekt műszaki partnere hazánkban a Messer Hungarogáz Kft., feladata a hidrogéntechnológiai szakértelem biztosítása és a helyszíni –a demó helyszínen egyelőre ideiglenesen, a busz magyarországi bemutatójának időtartama alatt működő - hidrogén-töltőállomás telepítése, valamint a CaetanoBus által gyártott, a Toyota üzemanyagcellás hajtásláncát használó H2.City Gold busz tankolása. A demonstrációs projektben résztvevő, háromajtós városi busz 400 kilométeres hatótávval rendelkezik és mindössze 9 perc alatt megtankolható, miközben zéró lokális emisszióval és nagyon csekély zajkibocsátással képes üzemelni.

Zöld hidrogén buszflották számára – a Messer és a Toyota CaetanoBus  együttműködése

A fenntartható mobilitás érdekében a Messer együttműködik a Toyota-CaetanoBus Csoporttal, hogy átfogó megoldást kínáljanak a zéró emissziós járműflották számára, az elektrolizálók üzemeltetésétől a töltéstechnológián át, a hidrogénüzemű járművek által igényelt összes kapcsolódó infrastrukturális szolgáltatásig.

Az együttműködés kiterjed a Toyota zéró emissziós, melléktermékként csak tiszta vizet kibocsátó, hidrogén üzemanyagcellás technológiáját alkalmazó, a portugál CaetanoBus által gyártott buszainak tesztelésére, valós közlekedési körülmények között. Az üzemanyagcellás buszok hidrogén-tankolása a Messer által telepített nagyteljesítményű hidrogéntöltő állomásokon történik.

 

A 2023 január közepén megvalósuló magyarországi, (JIVE-2) üzemanyag-cellás busz demonstrációról, a hozzá kapcsolódó eseményekről a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület honlapján találnak aktuális információt: https://www.hfc-hungary.org/hidrogen-busz/ 

Kapcsolat:

Lovas Kriszta, kommunikációs vezető 
Messer Hungarogogáz Kft.
E-mail: krisztina.lovas@messer.hu
Tel: 0036 1 435 1121

Beágyazott alkalmazások

H2 value chain

By loading this video you accept Google's privacy policy. Proceed?

One-stop-shop

By loading this video you accept Google's privacy policy. Proceed?

Beágyazott alkalmazások