Webtartalom-megjelenítő

Less be a levegőgyárba!

A levegőből élünk

A levegő egy gázelegy, amelynek 78%-a nitrogén, 21%-a oxigén, a fennmaradó 1%-ot argon és más nemesgázok, valamint szén-dioxid alkotják. Az oxigént, nitrogént és az argont rendkívül alacsony hőmérsékleten (-175 oC körül) zajló folyamatos desztillációval nyerjük ki a levegőből. Ehhez cseppfolyósítani, azaz folyékony halmazállapotúvá kell alakítani a levegőt.

 

 

Webtartalom-megjelenítő

Így működik a levegőszétválasztás

1. A levegő beszívása
A levegőkompresszor beszívja a levegőt a környezetünkből.

2. A levegő tisztítása
A beszívott környezeti levegőből eltávolítjuk a szennyeződéseket (a port, a vízgőzt, a szén-dioxidot és a szénhidrogéneket).

3. A levegő sűrítése
A levegőkompresszor 6 bar nyomásra sűríti a levegőt.

4. A levegő hűtése, cseppfolyósítása
A megtisztított, sűrített levegőt lehűtjük. A hűtés hatására a levegő -175 oC körül cseppfolyósodik.

5. A cseppfolyós levegő szétválasztása
A cseppfolyós levegőt az azt alkotó gázok forráspont különbsége alapján választjuk szét. A forráspont az a hőmérséklet, amelyen melegítés hatására a folyadék gázzá forr el. A szétválasztó berendezés egy mélyhőmérsékleten működő desztilláló oszlop, melyben az oxigén -183 oC fokon, a nitrogén pedig -196 oC fokon cseppfolyósodik.

6-10. A termékek kinyerése
A fizikailag és térben elkülönített nagytisztaságú gázok egy része cseppfolyós formában kinyerhető, míg a maradék részük hideg gáz formájában a levegő előhűtésére, cseppfolyósítására hasznosítható. Az argon kinyeréséhez külön desztilláló oszlop szükséges, a többi nemesgáz gázalakban távozik a szétválasztóból.
A cseppfolyós oxigént, nitrogént és argont hőszigetelt tárolótartályokba vezetik. A felhasználókhoz vagy cseppfolyós formában tartálykocsiban, vagy gázhalmazállapotban palackokban juttatjuk el a gázokat.