Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Oxigén előállítása és felhasználása, oxigén palackok | Messer Kft. - Messer Hungarogaz Kft

OXIGÉN

OXIGÉN

AZ OXIGÉN VEGYJELE O2

 • Az oxigén vegyjele: O2
 • Rendszáma: 8

A levegő oxigén tartalma 21 % szabad (elemi) oxigén. Kémiailag kötött formában a kőzetekben és a vízben is megtalálható. Az oxigén legfontosabb tulajdonsága, hogy reaktív. A nemesgázok kivételével csaknem valamennyi elemmel képes reakcióba lépni, energia felszabadulása mellett oxidokat képezni. Az oxidációs és égési folyamatok lényegesen gyorsabban zajlanak le oxigénnel dúsított légtérben, mint a levegőben.

Az oxigén ennek a tulajdonságának köszönhetően nagyon sok ipari folyamatban elengedhetetlen. Oxidáló szerként való felhasználásával jelentősen növelhető a különféle kémiai reakciók és égési folyamatok hatékonysága elsősorban a vegyiparban, a metallurgiában, a hegesztéstechnikában és az üvegiparban.

Az oxigén sok szervezet metabolizmusa számára nélkülözhetetlen és vízben is oldódik megfelelő nyomáson és hőmérsékleten. Ebből kifolyólag nagy szerepet játszik a gyógyászat és a környezettechnológia számos területén. Egészségügyi oxigént használnak lélegeztetéshez és oxigénhiányos állapotok kezelésére (oxigénterápia), valamint ipari oxigént az ivóvíz előkezeléséhez, természetes vizek oxigénnel való dúsításához, szennyvizek biológiai tisztításához.

Az oxigén háromatomos formája az ózon (O3). A Földet körülvevő ózonréteg védőernyőként visszatartja az ultraibolya sugarak nagy részét, így fontos szerepe van a földi élet megóvásában. Az ózont fertőtlenítésre, fehérítésre, alkoholos italok érlelésére is használják.

OXIGÉN ELŐÁLLÍTÁSA

Az oxigén legfontosabb nyersanyaga a levegő, amelyből iparilag főleg cseppfolyósítás, majd frakcionált desztilláció útján (kriogén levegőszétválasztással) állítják elő levegőszétválasztó üzemekbe az iparigáz gyártó vállalatnál, vagy a felhasználó területén. Kisebb mértékű helyi felhasználás esetén oxigéngenerátor, vagy a nyomáslengetéses adszorpciós PSA-módszer is használatos, ilyen on-site berendezéseket a Messer Hungarogáz is működtet.

Nyersanyagként használható még a víz, amelyben ugyan az oxigén sokkal nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, de kémiai kötésben, amelynek bontása nagyobb energia-befektetést igényel. Ezért az elektrolitikus vízbontást gyakorlatilag csak hidrogén előállítására használják, ahol az oxigén melléktermékként keletkezik.

OXIGÉN TERMÉKEK

 • Ipari oxigén 2.5, oxigén 3.5
 • Oxigén 4.5, Oxigén 5.0
 • Gourmet O, élelmiszeripari oxigén 3.0 / E 948
 • Ipari cseppfolyós oxigén 2.5
 • Gourmet O cseppfolyós élelmiszeripari oxigén 3.0 / E 948
 • Cseppfolyós egészségügyi oxigén 2.5
 • Oxigén Messer túlnyomásos orvosi gáz
 • Oxigén Messer mélyhűtött orvosi gáz 
 • Oxycut cseppfolyós oxigén 3.5 (lézervágáshoz és egyéb ipari alkalmazásokhoz)
 • Oxigén-tartalmú gázkeverékek (hegesztési védőgáz-keverékek: Ferroline X4/X8, Ferroline C5 X5/C6 X1/C12 X2/C15 X5, Inoxline X2, élelmiszeripari védőgáz-keverékek: Gourmet O80/O70, Gourmet N50 O20/N60 O15, laboratóriumi és egészségügyi gázkeverékek: Carbogen és N-Carbogen, Oxidin, Szintetikus levegő, stb.)

AZ OXIGÉN TULAJDONSÁGAI

Közönséges körülmények között színtelen, szagtalan, nagy reakcióképességű, égést tápláló, oxidáló gáz. Szerves anyagokkal, pl. zsírokkal, olajokkal hevesen reagálhat még szobahőmérsékleten is, azok könnyen meggyulladhatnak. Éghető anyagokkal, redukálószerekkel hevesen reagálhat. Vízben sokkal jobban oldódik, mint a nitrogén.

Kriogén hőmérsékleten cseppfolyósítva világoskék folyadék, amely olvadáspontjára hűtve világoskék kristályokká szilárdul. Légköri nyomáson a folyékony oxigén hőmérséklete, forráspontjának megfelelően körülbelül -183 °C.

OXIGÉN PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Különféle méretű és nyomású oxigén palackokat kínálunk. A teljes méretválaszték a 2 literestől az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed. A palackokba jellemzően 150-200 bar nyomáson töltjük a sűrített oxigént. A Messer Hungarogáz nem tölt 300 bar-os technológiával oxigént biztonsági okokból.

Oxigén palack méretek

Palack űrtartalom Töltési nyomás       Töltési mennyiség
2 liter 200 bar 0,4 m3
5 liter 200 bar 1 m3
10 liter 200 bar 2 m3
20 liter 200 bar 4 m3
27 liter 150 bar 4 m3
40 liter 150 bar 6 m3
50 liter 200 bar 10 m3

Oxigén palackköteg (bündel) méretek

Bündel űrtartalom Töltési nyomás        Töltési mennyiség
12 x 50 liter 200 bar 120 m3
MegaPack C4 200 bar 120 m3

 

CSEPPFOLYÓS OXIGÉN TARTÁLYBAN

Az oxigén cseppfolyós formában való tárolása kettősfalú, vákuumszigetelésű kriogén tartályokban lehetséges, melyekből széles típus- és méretválasztékot biztosít a Messer. Nagyobb cseppfolyós oxigén-mennyiségek esetén a felhasználás helyére telepítünk álló kriogén tárolótartályokat, amelyeket tartálykocsikkal töltünk fel. Kritikus üzem esetén ajánlott a telemetrikus tartályszint ellenőrző rendszer alkalmazása, amely jelez a Messer logisztikai munkatársainak, mikor szükséges a tartály újratöltése.

Kis mértékű cseppfolyós oxigénigény esetén kisebb tárolókapacitású palettankok, mobil tartályok állnak rendelkezésre (bérelhetőek vagy megvásárolhatóak), szükség esetén beépített elpárologtatóval.

OXIGÉN PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA

150/200 bar: MSZ 5992 W 21,8 x 1/14”

Megj.: MegaPack és B 12 x P 50 kötegben és a 4.5, vagy annál nagyobb gáztisztaság esetén DIN 477 Nr. 9: G 3/4"

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó 

OXIGÉN NYOMÁSCSÖKKENTŐ (REDUKTOR) 

Constant 2000 egylépcsős vagy kétlépcsős nyomáscsökkentő oxigénhez


Nálunk kapható orvosi oxigén palack reduktor - hívjon minket!

OXIGÉN PALACK VÁSÁRLÁS

Oxigént vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

CSEPPFOLYÓS OXIGÉN VÁSÁRLÁSA ÉS RENDELÉSE

Nagyobb oxigénigény esetén a szállítás, tárolás és ellátás leggazdaságosabban és legcélszerűbben alacsony hőmérsékletű folyadék, azaz cseppfolyós oxigén formájában oldható meg. Új vevőként árajánlatért vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal.

Vevőink a cseppfolyós állapotban szállított gázok rendelését e-mailen vagy személyesen egyeztethetik a kapcsolatot tartó területi értékesítő kollégánkkal, vagy közvetlenül a cseppfolyós szállítást szervező logisztikai osztállyal.

OTTHONI OXIGÉNTERÁPIA ÉS ORVOSI OXIGÉN ELLÁTÁS

A krónikus légzési elégtelenséggel küzdő betegek otthoni oxigénterápiája számára az orvosi oxigénellátás változatos formáit biztosítja a Messer:

 • túlnyomásos (sűrített) orvosi oxigén palackban
 • mélyhűtött (cseppfolyós) orvosi oxigén tartályban
 • helyiség levegőjéből oxigént előállító oxigénkoncentrátor
 • orrkanülök és arcmaszkok

Az orvosi oxigén palack használata csak megfelelő képzettséggel rendelkező személyek esetében javasolt.

A Messer Medical tevékenységét az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés alapján 2004 februárja óta az egész országra kiterjedően végzi budapesti központján és vidéki telephelyein (Pécs, Győr, Debrecen) keresztül.

OXIGÉN PALACK ÁR

Aktuális áraink a világpiaci árakkal együtt változnak, így pontos árajánlatért kérjük keresse ügyintézőnket telephely szerint.

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!