Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Argon tulajdonságai, argon palack töltés, vásárlás | Messer Hungarogáz Kft. - Messer Hungarogaz Kft

ARGON

ARGON

AZ ARGON - ARGON PALACK TÖLTÉS, VÁSÁRLÁS 

Az argon a levegőnél nehezebb egyatomos nemesgáz, vegyjele Ar, rendszáma 18. A Föld légkörének 0,93%-át alkotja, ezzel a légkörben előforduló harmadik leggyakoribb gáz. Legfontosabb kémiai tulajdonsága csekély reakcióképessége (inert gáz).

Ez a tulajdonsága teszi az argont ideális védőgázzá a hegesztésben és a fémkohászatban. Oltószerként automata tűzoltó berendezésekhez alkalmazzák, héliummal keverve biztosítja, hogy a légzsák vészhelyzetben villámgyorsan felfújódjon. Alacsony hővezető képessége miatt rendkívül jól alkalmazható töltőgázként szigetelő ablaküvegek légréseiben. Az argont védőgázként oxidáció ellen használják egyre nagyobb mértékben a borászatban, a borok tárolása során is. Töltőgázként izzólámpában, világítógázként pedig gázkisüléses lámpában is előfordulhat, jellemző ibolyakék színű fényt ad.

Az argon egyedüli nyersanyaga a levegő, amelyből iparilag a kriogén levegőszétválasztás melléktermékeként állítható elő (forráspontja -186 °C, az oxigén és nitrogén forráspontja között van).

ARGON GÁZ TERMÉKEK 

  • Argon 4.6
  • Spectro Argon 4.8 spektrometriai célra
  • Argon 5.0
  • Argon 6.0
  • Cseppfolyós argon 4.5
  • Cseppfolyós argon 5.0
  • Argon-tartalmú gázkeverékek: hegesztési védőgáz-keverékek: Ferroline, Inoxline, Aluline; borászati védőgáz-keverék: Vinomix, laboratóriumi és egészségügyi gázkeverékek: PR5 és PR10 gáz, tűzoltó gáz: Inergen, gumiabroncs töltő gáz: TOP-FILL, stb.

AZ ARGON TULAJDONSÁGAI

Közönséges körülmények között színtelen, szagtalan, nem éghető, nem mérgező, levegőnél nehezebb egyatomos nemesgáz, az atmoszferikus levegő 0,934 térfogatszázalékát alkotja. Az argon gáz tulajdonságai közé tartozik, hogy fizikailag és kémiailag teljesen stabil, vegyületeket nem alkot, más elemekkel, anyagokkal magas hőmérsékleten sem lép reakcióba. A cseppfolyós argon színtelen folyadék, hőmérséklete légköri nyomáson, forráspontjának megfelelően kb. -186 °C.

ARGON GÁZPALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Különféle méretű és nyomású argon gázpalackokat kínálunk. A teljes méretválaszték az 5 literestől az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed. A palackokba jellemzően 200 és 300 bar nyomáson töltjük a sűrített gázt.

Argon palack méretek

Palack űrtartalom Töltési nyomás      Töltési mennyiség
5 liter 200 bar 1,1 m3
10 liter 150 bar 1,6 m3
10 liter 200 bar 2,1 m3
14 liter 150 bar 2,1 m3
20 lilter 200 bar 4,3 m3
40 liter 150 bar 6,4 m3
50 liter 200 bar 10,7 m3

Argon palackköteg (bündel) méretek

Bündel űrtartalom Töltési nyomás       Töltési mennyiség
12 x 50 liter 200 bar 128,4 m3
Duplex 12 x 50 liter 300 bar 183,4 m3
MegaPack C4 300 bar 183,4 m3

CSEPPFOLYÓS ARGON TARTÁLYBAN

Az argon cseppfolyós formában való tárolása kettősfalú, vákuumszigetelésű kriogén tartályokban lehetséges, melyekből széles típus- és méretválasztékot biztosít a Messer. Nagyobb cseppfolyós argon-mennyiségek esetén a felhasználás helyére telepítünk álló kriogén tárolótartályokat, amelyeket tartálykocsikkal töltünk fel. Kritikus üzem esetén ajánlott a telemetrikus tartályszint ellenőrző rendszer alkalmazása, amely jelez a Messer logisztikai munkatársainak, mikor szükséges a tartály újratöltése.

Kis mértékű cseppfolyós argon esetén kisebb tárolókapacitású palettankok és mobil tartályok állnak rendelkezésre.

ARGON GÁZPALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA 

150/200 bar: MSZ 5992 G 1/2" 

Megj.: A 4.6 tisztaságú argon palackok mellett a hazai töltésű 5.0 tisztaságú argont tartalmazó palackok nagy részében (kiv. a 40 literes és az 50 literes palackokat) és a 200 bar-os bündelekben szintén a régi magyar szabvány szerinti G 1/2" jobbmenetes kimeneti csatlakozású szelep található. A kereskedelmi áruként forgalmazott 6.0 és Sepctro 4.8 tisztaságú argont tartalmazó palackok, valamint a hazai töltésű 5.0 argont tartalmazó 40 és 50 literes palackok DIN 477 Nr. 6: W 21,8 x 1/14" szerinti szeleppel ellátottak.

300 bar: EN ISO 5145 Nr. 30: W 30 x 2 (15,9-20,1)

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó 

ARGON REDUKTOR (NYOMÁSCSÖKKENTŐ) 

Constant 2000 egylépcsős vagy kétlépcsős nyomáscsökkentő argonhoz, manométerrel vagy rotaméterrel

PALACKOS ARGON VÁSÁRLÁSA  

Argont vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

ARGON GÁZPALACK CSERE ÉS BÉRLÉS

Csak bérpalackként cseréljük az 50 liter űrméretű argon palackokat 2020. szeptember 1-től, és a 20 liter űrméretűeket 2021. január 1-től. A következő termékek esetében megmarad a csere- és bérpalackos értékesítési konstrukció: 14, 27 és 40 liter űrméretű palackok.

Letöltés: Változások a cserepalackos értékesítésében

CSEPPFOLYÓS ARGON VÁSÁRLÁSA 

Nagyobb argonigény esetén a szállítás, tárolás és ellátás leggazdaságosabban és legcélszerűbben alacsony hőmérsékletű folyadék, azaz cseppfolyós argon formájában oldható meg. Új argon palack vagy bündel vásárlásához vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal.

Vevőink a cseppfolyós állapotban szállított gázok rendelését e-mailen vagy személyesen egyeztethetik a kapcsolatot tartó területi értékesítő kollégánkkal, vagy közvetlenül a cseppfolyós szállítást szervező logisztikai osztállyal.

ARGON FELHASZNÁLÁSA

Az argont változatos ipari és egyéb területeken használják önmagában és gázkeverékek fő alkotórészeként, de gyakorlatilag egyedül nemesgáz mivolta, vagyis teljes kémiai közömbössége jóvoltából. A nitrogénhez képest még azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy magas hőmérsékleten is alkalmas inert védőatmoszféraként, így például ívhegesztéskor sem lép reakcióba a fémekkel. Egyes területeken levegőnél nagyobb sűrűségének is szerepe van.

Argon felhasználási területei

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!