Webtartalom-megjelenítő

Az élet nélkülözhetetlen eleme

 

Webtartalom-megjelenítő

Nitrogén


A nitrogén minden élő organizmusban előfordul, aminosavak, proteinek, nukleinsavak építőeleme. A növényi, állati és emberi szervezet számára egyaránt létfontosságú, nélküle nem létezne anyagcsere, fehérje, DNS.

Az általunk belélegzett levegőnek körülbelül 78%-a nitrogén. Gyakorlatilag inert (semleges) gáz, azaz szokásos környezeti feltételek között nem lép reakcióba más anyagokkal. A nitrogén nem éghető és az égési folyamatokat is képes elfojtani.


 

Miről ismert?

A nitrogént sokféleképpen hasznosítja az ipar és a kutatás. Két alapvető fizikai tulajdonságát használják ki: inert gázként rendkívül csekély reakciókészségét és hűtőközegként mélyhűtött, cseppfolyós formában alacsony hőmérsékletét (-196 °C) fagyasztási és hidegtárolási célra.

A nitrogént védőgázként is alkalmazzák a vegyiparban, az élelmiszeriparban és a metallurgia területén, cseppfolyós mélyhűtött formában élelmiszerek fagyasztására, hulladék anyagok újrahasznosítására, biológiai minták konzerválására, talajfagyasztásra. Fontos felhasználási területe továbbá az ammónia- és a nitrogénműtrágya gyártás.

Miben utánozhatatlan?

A kriosebészet a szélsőséges hideget használja bizonyos daganattípusok eltávolítására. A beavatkozás során cseppfolyós nitrogént használnak a rendellenes sejtek elfagyasztására és elpusztítására.