Webtartalom-megjelenítő

Meteorológiai ballon felengedését támogattuk

2014.04.28.

Egy zivatarfelhő közepe és még a sötét világűr is látható volt abból a meteorológiai ballonból, amelyet az Index és az Időkép csapatával együttműködve engedtünk fel.

Aki ült már repülőgépben, az tudja, milyen szédítő látvány az alattunk gomolygó felhőréteg, amelyből olykor előtűnik a földfelszín egy-egy ismerős szelete. Ha azonban arra az élményre vagyunk kíváncsiak, amit egy zivatarfelhő belsejében kopogó eső- és jégcseppek hangja, illetve a világűr sötétjének látványa jelent, érdemes végigkísérnünk egy meteorológiai ballon felengedését. Nem is beszélve a ballon összeszerelésének és felengedésének izgalmáról, majd a landoló ballon utáni vadászat kalandjáról.

Ennek lehettünk tanúi 2014. április 28-án, amikor az Index és az Időkép csapatát a szükséges ballontöltő gázzal támogatva a Citadella alatti rétről felengedtünk egy meteorológiai ballont. Az esemény mintegy első kísérletként szolgált egy hosszabb tudományos kísérletsorozathoz, melynek során az Időkép egyebek mellett a következőket tűzte ki célul: a kozmikus sugárzás mérése, a zivatarcellák vizsgálata, a magas légköri jet-ek és vizuálisan nem észlelhető turbulenciák szélviszonyainak mérése, a jegesedési jellemzők megfigyelése, a magas légköri villámok tanulmányozása, az UV-sugárzás, az ózonszint, valamint a fényszennyezettség mérése.

Nélkülözhetetlen a profi csapat és felszerelés

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta enged fel ballonokat, a kísérlet maga nem egyszerű, és a folyamat során számos tényezőt kell figyelembe venni. Az akció először is engedélyköteles: a Nemzeti Közlekedési Hatóság számára legalább 5 nappal a felengedés előtt tájékoztatást kell adni, hogy a hatóság időben értesíthesse az esetleg arra közlekedő repülőgépek pilótáit. Majd a ballon megtöltésére szolgáló héliumon túl szükség van még komoly technikai felszerelésre is a felvételek rögzítése és a megfelelő nyomkövetés érdekében. A mostani kísérlet során a ballonhoz rögzített kis csomagban szerepelt egy profi kamera, a GPS-es követésre szolgáló jeladó, illetve három, nagy kapacitású akkumulátorral ellátott mobiltelefon, biztosítandó, hogy legalább az egyik „túlélje” a mínusz 50-70 Celsius-fokos hideget.

Ha mindez – és természetesen a megfelelő hozzáértéssel bíró csapat – a rendelkezésünkre áll, már csak amiatt kell izgulni, hogy a landolás után meg is találjuk a feleresztett ballont. Fennáll a veszély ugyanis, hogy a csomag olyan területre esik, ahonnan nehéz begyűjteni, pl. folyó közepébe, lápra, vagy netán olyan helyre, ahol a megtaláló inkább magának tartja meg az értékes felszerelést. A mostani esetben szerencsénk volt, és – ahogy az Index felvételein végig is lehet izgulni –, a ballon a Duna melletti homokos partsávra esett. Reméljük, lesz alkalmunk végigkísérni számos hasonlóan kalandos és tudományosan eredményes kísérletet.

További információ:

Az Index részletes beszámolója a ballonfelengedésről és a videók elérhetők itt:
http://index.hu/tudomany/2014/04/30/ballont_eresztettunk_a_pesti_zivatarba/

Az Időkép cikke itt olvasható: http://www.idokep.hu/hirek/ballon-budapest