Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Hidrogén | Palackos ipari gázok a Messer Hungarogáztól - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

HIDROGÉN

HIDROGÉN

A HIDROGÉN (VEGYJELE H2)

A hidrogén, a mindössze egy protonból és egy elektronból álló elem a legegyszerűbb és legkönnyebb kétatomos gáz. Földünkön legnagyobb mennyiségben kötött állapotban, főleg a vízben található. A világegyetemnek viszont a leggyakoribb eleme.

A hidrogén jövőnk egyik legfontosabb energiahordozója lehet. Nagy előnye, hogy könnyen előállítható és akár fenntartható energiaforrásként könnyen használható. Előállítható például víz elektrolitikus bontásával, ami során oxigén és hidrogén keletkezik, a hidrogén elégetésének végterméke pedig újra víz, amely így visszakerül a körforgásba. Kinyerhető továbbá földgázból gőzreformálással, de metanolból, etanolból, biomasszából is előállítható.

A hidrogéngazdaság kialakítása egyike azon forgatókönyveknek, amellyel kutatók és mérnökök ezrei dolgoznak jelenleg világszerte. E szerint a hidrogén az energia-elosztásában domináns szerephez juthat a jövőben a gazdasági életben. A hidrogén számtalan területen alkalmazható energiaforrásként és üzemanyagként.

A hidrogén széleskörűen használják vegyipari szintézisekhez, hidrogénezési reakciókban és redukáló atmoszféraként a hőkezelésben, élelmiszeriparban, vagy az elektronikai gyártásban. De használatos égőgázként és hegesztési gázként is, egyes területeken pedig jó hővezetőképességét hasznosítják.

HIDROGÉN GÁZ TERMÉKEK

A HIDROGÉN TULAJDONSÁGAI

Normál körülmények között stabil. Színtelen, szagtalan, nagyon gyúlékony és reakcióképes, erősen redukáló hatású, nem mérgező, a levegőnél sokkal könnyebb (a legkisebb sűrűségű), nagy hővezető képességű, sűrített gáz. Oxigénnel vagy klórral robbanóképes elegyet képez. Nagy kiáramlási sebesség esetén fennáll az öngyulladás veszélye. Az ilyenkor keletkező láng alig látható.

Forráspontja a hélium után a legalacsonyabb, ezért nagyon nehezen cseppfolyósítható színtelen, kis sűrűségű folyadékká, amely tovább hűtve fehér, kristályos tömeggé dermed.

HIDROGÉN PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Különféle méretű és nyomású hidrogén palackokat kínálunk. A teljes méretválaszték az 5 literestől az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed. A palackokba és bündelekbe jellemzően 150 és 200 bar nyomáson töltjük a sűrített gázt. A Messer Hungarogáz nem tölt 300 bar nyomáson hidrogént.

Hidrogén gázpalack méretek

Palack űrtartalom Töltési nyomás       Töltési mennyiség
5 liter 150 bar 1,0 m3
10 liter 150 bar 1,5 m3
10 liter 200 bar 2,0 m3
31,5 liter 200 bar 6,0 m3
40 liter  150 bar 6,0 m3
50 liter 200 bar 10,0 m3

Hidrogén palackköteg (bündel) méretek

Bündel űrtartalom Töltési nyomás         Töltési mennyiség
12 x 50 liter 200 bar 120,0 m3

 

HIDROGÉN TRÉLERES SZÁLLÍTÁS – NAGY MENNYISÉGI IGÉNYEKRE

Hidrogén esetén a nagymennyiségű ellátás technikai és biztonsági okokból cseppfolyós formában nehézségekbe ütközik. Ezért sűrített gáz alakban battériás tréleres járművekkel történik az ellátás, amely egymással összekapcsolt nagynyomású palackköteg-csoportokat tartalmaz. Az egyes kötegszakaszok egymással is össze vannak csövezve, így a gázelvétel egy fő szelepen keresztül az összes palackcsoportból egyszerre is végezhető, így nagy felhasználási (elvételi) teljesítmény érhető el.

A felhasználási helyre szállítva a nagynyomású palackkötegeket tartalmazó félpótkocsi, a vontató járműről lekapcsolva, általában a fogyasztónál marad.

HIDROGÉN PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA

  • 150/200 bar: DIN 477 Nr. 1: W 21,8 x 1/14" LH (balmenet)
  • 300 bar: EN ISO 5145 Nr. 38: W 30 x 2 LH (15,2-20,8) (balmenet)

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó

HIDROGÉN REDUKTOR (NYOMÁSCSÖKKENTŐ)

Ipari gázminőség: Constant 2000 egy- vagy kétlépcsős nyomáscsökkentő hidrogénhez, manométerrel vagy rotaméterrel.
Laboratóriumi nagytisztaság: Spectrolab FM 51/FM 52

HIDROGÉN VÁSÁRLÁSA

Hidrogént vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

HIDROGÉN FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI

Vegyipar: metanol-szintézis, oxoszintézis, sósav, dimetil-amin, metil-ciklohexán, gyógyszeripari, finomvegyszer- és növény védőszer-gyártási intermedierek előállítása, petrolkémiai és egyéb hidrogénezési reakciók);

Elektronikai és világítástechnikai ipar: redukáló védőatmoszféra, főleg formálógáz alkotórészeként, félvezetők, alkatrészek, termékek gyártásakor

Élelmiszeripar: zsírok, olajok hidrogénezése, margaringyártás, stb.

Energiaipar, közlekedés, rakétatechnika: égőgáz, tüzelőanyagcellák, járművek üzemanyaga, magfúzió, a jövő környezetbarát energiahordozója, motorok, atomerőművek turbó generátorainak hűtőgáza, léghajók felhajtógáza héliummal együtt);

Fém- és gépipar, metallurgia: égőgáz forrasztáshoz és plazmavágáshoz, hőkezelés, védőatmoszféra acélok, különleges és szinterezett fémek gyártásakor, víz alatti lángvágás

Kőolajipar: hidrogénezés, kéntelenítés

Méréstechnika: égőgáz és vivőgáz a gázkromatográfiában, fotometriában és spektrometriában

Üvegipar: égőgáz különleges üvegek előállításakor

A cseppfolyós hidrogént rakétahajtóanyagként, a nukleáris iparban buborékkamrák töltésére, az elektrotechnikában mélyhűtésre (például a szupravezetéshez), ezenkívül a szilárdtest-kutatásban használják, a cseppfolyós állapotú szállításnak csak ezeken a különleges területeken van jelentősége.

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Hidrogén

Biztonsági adatlap

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

SEGÍTHETÜNK?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA - 1

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

Action form_HU

Contact form Hungary
Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.

Összesen 1) oldalból (1 cím nélküli oldal

Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!
Adataim megadásával és a GDPR checkbox kipipálásával – a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá Grt. 6. §-a, valamint a vonatkozó Adatvédelmi Tájékoztató szerint – önkéntesen feliratkozom a Messer Hungarogáz Kft. tájékoztató küldő adatbázisába. Tudomásul veszem, hogy a tájékoztató levelek küldéséről bármikor leiratkozhatok.