Webtartalom-megjelenítő

A pezsgő gáz

Webtartalom-megjelenítő

Szén-dioxid

Leginkább üvegházhatású gázként ismert a szén-dioxid. Az üvegházhatás a légkör hővisszatartó képessége. Természetes üvegházhatás nélkül Földünk hőmérséklete átlagosan 30 °C fokkal alacsonyabb lenne. Kevesebbet hallunk azonban a szén-dioxid más jótékony tulajdonságairól, mint például hogy lehetővé teszi a növények növekedését.

A növények a vízen kívül főként szénvegyületeket tartalmaznak. A gyökereikhez, törzsükhöz, leveleikhez, és gyümölcseikhez szükséges karbont a levegő CO2 tartalmából vonják ki. A növények pedig az egész állatvilág, végül pedig az emberek táplálékforrását jelentik.
 

Miről ismert?

A szén-dioxidot különleges tulajdonságainak köszönhetően, mint például csekély reakciókészsége (passzivitása), vagy vízben való oldhatósága, mindennapi életünk és a környezettechnológia számos területén használjuk. Az élelmiszeriparban például a szén-dioxid tesz „buborékossá” sok üdítőitalt. Szárazjégként hűtéshez, hűtve szállításhoz és fagyasztáshoz használják.
 

Miben utánozhatatlan?

Egyre elterjedtebb, és különösen környezetkímélő felhasználási területe az ivóvizek előkészítése és a szennyvizek semlegesítése. Más savaktól eltérően a szén-dioxid nem hagy maga után káros anyagot. Üvegházakban való felhasználás során újra biomasszává alakul, hiszen a növények a növekedésükhöz szükséges karbont kivonják, a felszabaduló oxigént pedig kibocsátják a légkörbe.

Webtartalom-megjelenítő

A pezsgő gáz