Webtartalom-megjelenítő

A tétlen nemesgáz

Webtartalom-megjelenítő

Argon

Kevesen gondolnánk, hogy naponta akár 120 liter argont is be-, illetve kilélegzünk, mivel az oxigén és nitrogén után az argon 1% aránnyal a légkörünkben a harmadik legnagyobb mennyiségben megtalálható alkotóelem – egy liter levegő kereken 9,3 milliliter argont tartalmaz. A világegyetemben - a hélium és neon mellett - a harmadik, a Földön pedig a leggyakrabban előforduló elem a hét nemesgáz közül.

A Földön az argon legnagyobb arányban a levegőben lelhető fel. Kisebb mennyiségben kőzetekben is előfordulhat, mivel a 40K kálium izotóp bomlása során argon keletkezik a földkéregben. Vulkánokból és hőforrásokból pedig a tenger- és talajvízbe szivárog.

Honnan ered?

Az argont a levegő összetételéről folytatott kísérletük során William Ramsay és William Rayleigh angol vegyészek fedezték fel 1894-ben. Mivel az argon – más nemesgázokhoz hasonlóan – kivételesen alacsony reakcióképességűnek bizonyult, a tudósok az ógörög „argosz”, azaz „tétlen” szóból eredő argon elnevezést adták az új elemnek. Egyetlen kémiai vegyülete ismert, az argon-fluorhidrid (HArF), melyet finn tudósok 2000-ben mutattak ki; ez a vegyület csak rendkívül alacsony hőmérsékleten stabil.

Miről ismert?

Az argon nem éghető, a levegőnél nehezebb gáz. Legfontosabb kémiai tulajdonsága csekély reakcióképessége. Ez a tulajdonsága teszi az argont ideális védőgázzá a hegesztésben és a fémkohászatban, például acél, tiszta szilícium, vagy titán gyártásánál. Oltószerként automata tűzoltó berendezésekhez alkalmazzák, héliummal keverve biztosítja, hogy a légzsák vészhelyzetben villámgyorsan felfújódjon. Alacsony hővezető képessége miatt rendkívül jól alkalmazható töltőgázként szigetelő ablaküvegek légréseiben. Az argont védőgázként oxidáció ellen használják egyre nagyobb mértékben a borászatban, a borok tárolása során is. Töltőgázként izzólámpában, világítógázként pedig gázkisüléses lámpában is előfordulhat, jellemző ibolyakék színű fényt ad.

Kép: Pslawinski; https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Pslawinski