Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Szén-dioxid (CO2 palack) tulajdonságai, vásárlás, töltés | Messer Kft - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

SZÉN-DIOXID

SZÉN-DIOXID

A SZÉN-DIOXID VEGYJELE CO2

A szén-dioxid leginkább üvegházhatású gázként ismert a köztudatban. Természetes üvegházhatás nélkül Földünk hőmérséklete átlagosan 30 °C fokkal alacsonyabb lenne. A CO2 légköri koncentrációja jelenleg valamivel több mint 0,04% (417.16 ppm 2020. májusban). A légkörön kívül hidrogénkarbonátok és karbonátionok formájában, oldott állapotban található meg a tengerek, óceánok és folyók vizében.

A CO2 vízben jól oldódik szénsavat (H2CO3) képezve. A szén-dioxid szilárd halmazállapotát szárazjégnek nevezzük. A szárazjég -78,5 °C-on szublimál, azaz olvadás nélkül, közvetlenül gázzá alakul.

A Messer Hungarogáz Kft. hazánk egyik legnagyobb szén-dioxid gyártó és forgalmazó vállalata. A nyugat-magyarországi Ölbőn található szén-dioxid mezőt hasznosítja, amely egy nagytisztaságú, természetes szén-dioxid forrás, hazánk második legnagyobb hasznosított CO2 lelőhelye.

SZÉN-DIOXID ELŐÁLLÍTÁSA

Bár a szén-dioxid a légkörben is jelen van, jelenleg a hasznosításra kerülő tiszta gáz nyersanyaga nem a levegőből származik. A tiszta szén-dioxid nagy mennyiségben alapvetően két fő forrásból nyerhető ki:

 • Természetes források: Léteznek egyrészt természetes szén-dioxid lelőhelyek, amelyek az évmilliók folyamán lezajló geológiai tevékenység és biológiai lebomlási folyamatok során alakultak ki.
 • Ipari hulladékgáz újrahaszonsítására épülő források: nagyipari égési és fermentációs folyamatok, vegyipari kémiai reakciók melléktermékeként magas szén-dioxid tartalmú hulladékgáz keletkezik, ahol gazdaságosan megoldható a CO2 leválasztása, tisztítása és újrahasznosítása. Tipikus ipari CO2 források: az ammóniát, etilén-oxidot, metánt előállító vegyipari létesítmények, továbbá etanolgyártók, erőművek, hidrogénüzemek, olajfinomítók.

A CO2 előállítása Magyarországon ma kizárólag természetes forrásokból történik, és a Messer Hungarogáz Kft. csak ilyen terméket forgalmaz. A gyártástechnológia itt egymás utáni tisztítási fázisokból áll, amelyek során előny, hogy a káros ipari szennyezők nem fordulnak elő a nyersgázban. Az első lépés a nagymolekulájú szénhidrogének és a víz kondenzációs eltávolítása után általában a katalitikus kéntelenítés, majd a desztillációs metántalanítás és szárítás következik. A végső tisztítás a maradék szénhidrogén és szerves szénvegyület katalitikus oxidációja, amelynek során minden szennyező szén-dioxiddá és vízzé ég el. Így a végső szárítással és cseppfolyósítással legalább 99,999% tisztaságú terméket nyerünk.

SZÉN-DIOXID TERMÉKEK: CO2 palack

 • Ipari cseppfolyós szén-dioxid 2.5 (az MSZ EN ISO 14175 hegesztési védőgázokra vonatkozó követelményeinek is megfelel.)
 • Egészségügyi cseppfolyós szén-dioxid 3.5med (Az érvényes Ph.Eur szerint)
 • Cseppfolyós szén-dioxid 4.5
 • Élelmiszeripari cseppfolyós szén-dioxid 3.8, CC/H (Az érvényes JECFA (FAO/WHO), ISBT/Coca-Cola Company és Heineken specifikációs követelményeknek megfelelően. Olajmentes, idegen íztől és szagtól mentes. OÉTI engedélyszám: 1702/1998)
 • Ipari szén-dioxid 2.8 (Az MSZ EN ISO 14175 hegesztési védőgázokra vonatkozó követelményeinek is megfelel)
 • Gourmet C élelmiszeripari szén-dioxid 3.5, E 290 (Megfelel a JECFA [FAO/WHO] specifikáció követelményeinek. OÉTI engedélyszám: 1702/1998.)  
 • Szén-dioxid 4.5
 • Egészségügyi szén-dioxid 3.5 (Az érvényes Ph.Eur szerint)
 • Szén-dioxid 4.8 (N2 párnával) és 5.5
 • Szárazjég (szárazjéghó, szárazjég szemcse 3 és 16 mm Ø, szárazjég tömb)

Gourmet C élelmiszeripari szén-dioxid

Mivel a szén-dioxidot gyakran alkalmazzák az élelmiszeriparban, a gyártási folyamat és az ellátási lánc is megfelel a legmagasabb minőségi, élelmiszerbiztonsági követelményeknek (HACCP, FSSC), hogy az élelmiszeripari tisztaságot garantálni lehessen. A Messer élelmiszeripari használatra gyártott szén-dioxidját GOURMET C névvel jelöljük. A GOURMET szó a minőségi élelmiszeripari gázokat jelöli, a C pedig a szén-dioxidra vonatkozik.

A SZÉN-DIOXID TULAJDONSÁGAI

A szén-dioxid szobahőmérsékleten és atmoszferikus nyomáson színtelen, szagtalan, kissé savanykás ízű, levegőnél másfélszer nehezebb, nem éghető, kis reakcióképességű, nyomás alatt cseppfolyósított gáz. Már környezeti hőmérsékleten (kritikus hőmérséklete, azaz +31,06 °C alatt) nyomás alatt könnyen cseppfolyósítható kis sűrűségű, könnyen mozgó színtelen folyadékká, amely hirtelen nyomáscsökkentéskor (fojtáskor) szilárd hószerű anyagot, szénsavhavat képez, amelyből préseléssel nyerhetjük az ún. szárazjeget. Mivel hármasponti nyomása 5,185 bar, ennél kisebb nyomáson folyadékállapotban nem létezik, így a szilárd szén-dioxid nem olvad, hanem közvetlenül gázállapotba megy át, azaz szublimál. Vízben nagyon jól oldódik, az oldat kissé savanyú kémhatású, mivel az oldott gáz kis része kémiailag is reagál a vízzel, szénsavat (H2CO3) képezve. Nagyobb koncentrációban fojtó hatású. A cseppfolyós termék bőrfelületre jutása fagyási sérüléseket okozhat.

SZÉN-DIOXID PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Többféle kiszerelésben kínálunk CO2 palackokat a 1,5 és 2 kg-os, továbbá 5 és 10 kg-os kisméretű palackoktól a nagy 37,5 kg-os palackokig, ill. a 450 kg töltetmennyiségű bündelekig (palackköteg). A szén-dioxid tárolása és szállítása túlnyomórészt folyadékállapotban történik, környezeti hőmérsékleten, nagyobb nyomáson palackozva, vagy alacsonyabb hőmérsékleten, kisebb nyomáson, hőszigetelt tároló-, illetve szállítótartályokban (tartálykocsikkal). Az utóbbi esetben szokás a terméket cseppfolyós szén-dioxidnak nevezni.

Szén-dioxid palack méretek

Palack űrtartalom Töltet súlya           
7 liter 5 kg
14 liter 10 kg
27 liter 20 kg
40 liter 30 kg
50 liter 37,5 kg

Szén-dioxid palackköteg (bündel) mérete

Palackköteg űrtartalom Töltet súlya                    
12 x 50 liter 450 kg

 

FOLYÉKONY SZÉN-DIOXID TARTÁLYBAN

A szén-dioxid cseppfolyós állapotú tárolása és kezelése az anyag sajátosságai miatt eltér a levegőből kinyert gázokétól. A CO2 palack nyomása általánosságban 8-24 bar (kisnyomású felhasználás), illetve 50-73 bar (közép nyomású felhasználás) tartományban van, így a tároló tartályban a hőmérséklet -46 és +31 °C között lehet.

Nagyobb cseppfolyós CO2-mennyiségek esetén a felhasználás helyére telepítünk álló tárolótartályokat, amelyeket tartálykocsikkal töltünk fel. Kritikus üzem esetén ajánlott a telemetrikus tartályszint ellenőrző rendszer alkalmazása, amely jelez a Messer logisztikai munkatársainak, mikor szükséges a tartály újratöltése.

Kis mértékű cseppfolyós CO2-igény esetén kisebb tárolókapacitású palettankok és mobil tartályok állnak rendelkezésre.

CO2 PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA

DIN 477 Nr. 6: W 21,8 x 1/14”
Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó 
Folyadékelvétel merülőcsöves szeleppel

Nyomáscsökkentő (CO2 reduktor)

Ajánlott típus: Constant 2000, Nr.: 71620119

 

PALACKOS SZÉN-DIOXID VÁSÁRLÁSA 

Szén-dioxidot vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

CSEPPFOLYÓS SZÉN-DIOXID VÁSÁRLÁSA 

Nagyobb CO2 igény esetén a szállítás, tárolás és ellátás leggazdaságosabban és legcélszerűbben folyadék, azaz cseppfolyós szén-dioxid formájában oldható meg. Új vevőként árajánlatért vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal.

Vevőink a cseppfolyós állapotban szállított gázok rendelését e-mailen vagy személyesen egyeztethetik a kapcsolatot tartó területi értékesítő kollégánkkal, vagy közvetlenül a cseppfolyós szállítást szervező logisztikai osztállyal.

A SZÉN-DIOXID FELHASZNÁLÁSA

A CO2 nélkülözhetetlen ipari alapanyag. Rendkívül változatos területeken hasznosítják az élelmiszeripartól a vízkezelésen át a felülettisztításig, kiaknázva a különböző halmazállapotai nyújtotta előnyös tulajdonságokat. Ilyen például csekély reakciókészsége (védőgáz), vagy vízben való nagyon jó oldhatósága. Mélyhűtött cseppfolyós állapotban vagy szilárd formában, amelyet szárazjégnek nevezünk, hatékony hűtőközeg -78 °C fokos hőmérsékletig. Szuperkritikus állapotában kiváló oldószer.

Mindennapi életünkben a szén-dioxid alkalmazások többségének igen pozitív hatásai vannak, sőt gyakran kifejezetten környezetbarát alternatívát kínálnak, például a lúgos ipari szennyvizek semlegesítésére, és az uszodavizek optimális pH-értékének beállítására a veszélyes savak használatával szemben.

Vízben való jó oldhatósága miatt alapvető élelmiszeripari segédanyag az üdítőitalok és egyéb szénsavas italok gyártásában. Szárazjégként élelmiszerek fagyasztására, hűtésére és hűtveszállítására, továbbá felülettisztításra használják. Bakteriosztatikus védőgázként, többnyire nitrogénnel keverve a védőgázos csomagolásnál biztosítja az élelmiszerek (felvágottak, sajtok, pékáruk) hosszabb eltarthatóságát. A hegesztés- és lézertechnológiai egyik alapgáza.

CO2 PALACK ÁR

Aktuális áraink a világpiaci árakkal együtt változnak, így pontos árajánlatért kérjük, keresse ügyintézőnket telephely szerint.

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!