Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Nitrogén tulajdonságai, nitrogén palack ára | Messer Hungarogaz Kft. - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

NITROGÉN

NITROGÉN

A NITROGÉN JELLEMZŐI: VEGYJELE, RENDSZÁMA, TÖMEGE

 • A nitrogén vegyjele: N (vagy N2, mivel kétatomos gáz)
 • A nitrogén rendszáma: 7
 • A nitrogéngáz tömege (atomtömege): 14,0067

A természetben a nitrogén stabil kémiai elemként fordul elő. Daniel Rutherford fedezte fel a 18. században. Normál környezeti hőmérsékleten a nitrogén gázhalmazállapotú (nitrogén gáz), de -196 °Celsius fokra lehűtve cseppfolyóssá válik (folyékony nitrogén). A nitrogén a földi élet nélkülözhetetlen eleme. A nitrogén minden élő organizmusban előfordul, aminosavak, proteinek, nukleinsavak építőeleme. A növényi, állati és emberi szervezet számára egyaránt létfontosságú, nélküle nem létezne anyagcsere, fehérje, DNS. A légköri levegőt legnagyobb részben nitrogén alkotja. Az atmoszférikus levegő 78% nitrogénből, 20,8% oxigénből, és nemesgázokból (pl. argon, hélium, neon és xenon) áll.

NITROGÉN TERMÉKEK 

 • Ipari nitrogén 4.5
 • Gourmet N élelmiszeripari nitrogén 4.5 / E941
 • Egészségügyi nitrogén
 • Nitrogén 5.0, Nitrogén 5.5 ECD, Nitrogén 6.0
 • Cseppfolyós nitrogén 2.5 ipari, Cseppfolyós nitrogén 4.5, Nitrocut cseppfolyós nitrogén 5.0 lézervágáshoz
 • Egészségügyi cseppfolyós nitrogén 5.0
 • Gourmet N élelmiszeripari cseppfolyós nitrogén 4.5 / E941
 • Nitrogéntartalmú gázkeverékek: Auline N, Aluline He50 N/He15 N hegesztési védőgáz-keverék, Formálógáz H4/H5/H10, TOP-FILL gumiabroncstöltő gáz, Ölbő mix, Banángáz, Gourmet N90/N80/N70/N60/N50/N25, Gourmet N50 O20 /N60 O15 élelmiszeripari védőgáz-keverékek, Szintetikus levegő, Lasline lézergázok, Lambda Mix kipufogógázok, stb.

A NITROGÉN TULAJDONSÁGAI 

Színtelen, szagtalan, normál körülmények között stabil, nem éghető, nem mérgező, inert gáz. Az atmoszférikus levegő kb. 78%-át alkotja. Zárt térben nagy tömegben kiáramolva kiszoríthatja a levegőt, fulladást okozhat, amely észrevétlenül következik be (fulladásveszély!).

NITROGÉN PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI 

Különféle méretű és nyomású nitrogén palackokat kínálunk. A nitrogén palack töltve az 1 literes laborpalackoktól az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed. A palackokba jellemzően 200 és 300 bar nyomáson töltjük a sűrített gázt.

Nitrogén palack méretek

Palack űrtartalom Töltési nyomás       Töltési mennyiség
10 liter 200 bar 2 m3
20 liter 200 bar 4 m3
50 liter 200 bar 10 m3
50 liter 300 bar 15 m3

 

 

 

 

Nitrogén palackköteg (bündel) méretek

Bündel űrtartalom Töltési nyomás        Töltési mennyiség
12 x 50 liter 200 bar 120 m3
12 x 50 liter Duplex 300 bar 157 m3
MegaPack C4 300 bar 157 m3

 

CSEPPFOLYÓS NITROGÉN TARTÁLYBAN  

A nitrogén cseppfolyós formában való tárolása kettősfalú, vákuumszigetelésű kriogén tartályokban lehetséges, melyekből széles típus- és méretválasztékot biztosít a Messer. Nagyobb cseppfolyós nitrogén-mennyiségek esetén a felhasználás helyére telepítünk álló kriogén tárolótartályokat, amelyeket tartálykocsikkal töltünk fel. Kritikus üzem esetén ajánlott a telemetrikus tartályszint ellenőrző rendszer alkalmazása, amely jelez a Messer logisztikai munkatársainak, mikor szükséges a tartály újratöltése.

Kisebb cseppfolyós nitrogénigény esetén kisebb tárolókapacitású palettankok, mobil tartályok, Dewar-edények állnak rendelkezésre. Dewar-edényt és más, kisebb tárolókapacitású cseppfolyós nitrogén tárolóeszközt üzemeltető vevőink számára cseppfolyós nitrogént kiszállító szolgáltatást biztosítunk országszerte. Folyékony nitrogén vásárlás esetén kollégáink speciálisan kialakított kisebb szállítójárművek segítségével közvetlenül a felhasználás helyén végzik el vevőink tárolóedényeinek feltöltését, illetve rendszeres utántöltését.

NITROGÉN PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA

 • 200 bar: DIN 477 Nr. 10: W 24,32 x 1/14" 
 • 300 bar: EN ISO 5145 Nr. 30: W 30 x 2 (15,9-20,1)

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó

NITROGÉN REDUTKOR

Constant 2000 egylépcsős vagy kétlépcsős nyomáscsökkentő nitrogénhez, manométerrel vagy rotaméterrel

 

PALACKOS NITROGÉN VÁSÁRLÁSA 

Nitrogént vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

CSEPPFOLYÓS NITROGÉN VÁSÁRLÁSA 

Nagyobb nitrogénigény esetén a szállítás, tárolás és ellátás leggazdaságosabban és legcélszerűbben alacsony hőmérsékletű folyadék, azaz cseppfolyós nitrogén formájában oldható meg. Új vevőként árajánlatért vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal.

Hol lehet folyékony nitrogént venni? Mi a nitrogén palack ára?

Új vevőként árajánlatért vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal. Vevőink a cseppfolyós állapotban szállított gázok rendelését e-mailen vagy személyesen egyeztethetik a kapcsolatot tartó területi értékesítő kollégánkkal, vagy közvetlenül a cseppfolyós szállítást szervező logisztikai osztállyal.

NITROGÉN FELHASZNÁLÁSA

A nitrogént sokféleképpen hasznosítja az ipar és a kutatás. Két alapvető fizikai tulajdonságát használják ki: 

1) Rendkívül alacsony hőmérsékletéből adódóan (-196 °C) cseppfolyós formában fagyasztásra, hűtésre, alacsony hőmérsékletek biztosítására alkalmas. Az egyik legnagyobb felhasználója az élelmiszeripar az élelmiszerek hűtése és fagyasztása terén, de lehűti a betont, sőt mélyépítési munkálatok során megfagyasztja az instabil talajrétegeket is, például metróalagút építésekor (itthon például az M4-es metró építésénél is alkalmazták a Duna alatti alagút fúrásakor). Nitrogén biztosítja a kriogén hőmérsékletet biológiai minták tárolásánál (pl. őssejtek, embriófagyasztás, kozmetikaipar, kriosebészet), de a molekuláris gasztronómia egyik kedvenc „alapanyaga” is.

2) Ugyanakkor a nitrogén reakciókészsége csekély, vagyis alapvetően nem lép kémiai reakcióba más anyagokkal, így az oxigénnel sem. Ezért védőgázként alkalmazva tökéletes inertizáláshoz, azaz az oxidáció elleni védelemhez. Védőgázként az esetleges tűz- és robbanásveszély elkerülésére használják a vegyiparban és petrolkémiában, élelmiszerek frissességének a megőrzésére az élelmiszeriparban, oxidáció elleni védelemhez az elektronikában, vulkanizáláshoz a gumiabroncsgyártásban, valamint segédgázként a lézervágásban.

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!