Útkövető

Gázpalackok szelepcsatlakozásai

GÁZPALACKOK SZELEPCSATLAKOZÁSAI

IPARI GÁZPALACKSZELEPEK KIVEZETŐ CSATLAKOZÁSÁNAK FAJTÁI A DIN 477, AZ MSZ 5992 ÉS AZ EN ISO 5145 SZABVÁNYOK SZERINT

A hagyományos, alacsonyabb töltési nyomású (150/200 bar) palackok esetében a gázpalackszelepek kivezető csatlakozásának fajtáját és méreteit a gáztöltettől függően egységes európai szabályozás hiányában a mindenkor érvényes nemzeti szabványok határozzák meg. Ezek közül a Messer Hungarogáztól kiszállított palackok esetében általában a DIN 477 német szabvány érvényesül, de egyes gázok és gázkeverékek (pl. 4.8-nál kisebb tisztaságú argon és nem éghető, argontartalmú gázkeverékek, továbbá 4.5-nél kisebb tisztaságú oxigén) esetén a szelepcsatlakozás még a régi, de nem visszavont MSZ 5992 magyar szabvány szerinti is lehet.

A 300 baros töltési technológia megjelenésével a palackszelepeket számos gáztermékre vonatkozóan egységesítették, így lehetségessé vált, a gázfajtának megfelelően, ugyanannak a nyomásszabályozónak a használata egész Európában. A 300 bar töltési nyomású palackok csatlakozásait EU-szerte az EN ISO 5145 előírásai szabályozzák.

Általános szabály, hogy az acetilén kivételével (melynek palackszelep csatlakozása a többi iparigáz palackétól eltérően kengyeles), a menetes csatlakozások az éghető gázok esetén balmenetűek, a semleges és oxidáló gázok esetében pedig jobbmenetűek. Ettől az általános szabálytól eltér a kalibráló és más egyedi gázkeverékek palackszelepeinek DIN 477 általi szabályozása, amely M 19 x 1,5 LH balmenetet ír elő a gáz éghetőségi tulajdonságától függetlenül, míg a Messer Hungarogáz által előállított ilyen gázkeverékek esetén a szelep kivezető csatlakozása az alapgáz szerint van meghatározva.

PALACKSZELEPEK KIMENETI CSATLAKOZÁSAI:

Az egyes gázok termékadatlapjai tartalmazzák a palackszelep kivezető csatlakozásának specifikációját, eltérés vagy felmerülő kérdések esetén pedig munkatársaink adnak megfelelő tájékoztatást.