Útkövető

Szárazjég koronavírus-vakcina szállításhoz

Lesz elég szárazjég a koronavírus-vakcina szállításához

Sajtóinformáció | 2020.12.09. -- A Messer Hungarogáz felkészült a koronavírus-vakcina hűtésére használt szárazjég iránti igény növekedésére. Hazánkban a legtöbb szárazjéggyártó üzemet a Messer működteti, és a 24 tehergépjárműből álló flottája az ország egész területét lefedő, rugalmas, gyors szárazjég-logisztikát képes biztosítani.

A Messer Hungarogáz felkészült a koronavírus-vakcina hűtésére használt szárazjég iránti igény növekedésére. Hazánkban a legtöbb szárazjéggyártó üzemet a Messer működteti, és a 24 tehergépjárműből álló flottájuk az ország egész területét lefedő, rugalmas, gyors szárazjég-logisztikát képes biztosítani. A vállalat megkezdte az oltóanyag elosztási lánc lehetséges szereplőivel az egyeztetéseket.

A legígéretesebb koronavírus-vakcinák -20 és -70 fok közötti hideg szállítási körülményeket igényelnek. A vakcinagyártók az alacsony hőmérsékletű logisztikához saját speciális tárolóedényeket is fejlesztenek, amelyekben vagy teljes mértékben szárazjég biztosítja az előírt hőmérséklettartományt, vagy kiegészítő biztonsági hűtőközegként szolgál. A logisztikai lánc rendkívül hosszú és összetett lesz, a néhány kiemelt gyártótól a nagyszámú, milliós nagyságrendű felhasználási helyig több ponton is szükség lehet a szárazjég cseréjére, utántöltésére.

Itthon ennek a komplex oltóanyag-terjesztési láncnak a kiépítése a fő feladat, amely az állami szervek, a légi és közúti logisztikai szolgáltatók, egészségügyi intézmények és a szárazjéggyártók összehangolt együttműködését igényli. Mindenekelőtt azonban meg kell várni, honnan érkezik hazánkba a vakcina, és a kiválasztott gyártó, illetve gyártók előírásai szerint kell kialakítani a végleges oltóanyag elosztási protokollt.

Amennyiben hűtőközegként valóban a szárazjég lesz a befutó, hazánk szerencsés helyzetben van. Magyarországon ugyanis két nagy iparigáz gyártó vállalat rendelkezik saját kitermelésű, természetes szén-dioxid forrással, amely a szárazjéggyártás alapja, mivel a szárazjég szilárd halmazállapotú szén-dioxid. A Messer a nyugat-magyarországi Ölbő térségében található szén-dioxid mezőn folytat kitermelést. Az itt működő három CO2-üzem évente mintegy 120 000 tonna nagytisztaságú cseppfolyós gázt állít elő, amely a legszigorúbb egészségügyi, élelmiszeripari, illetve egyéb speciális követelményeknek is megfelel. Ez a gyártási kapacitás a nagy élelmiszeripari igények mellett is képes fedezni a koronavírus vakcina tárolása és szállítása miatt várhatóan növekvő igényeket. A fő kérdés sokkal inkább a sokszereplős logisztikai lánc gördülékeny működése lesz.

„A legtöbb szárazjéggyártó üzemegységet a Messer Hungarogáz Kft. működteti hazánkban. A Budapesten, Győrben, Dunaföldváron és Nyíregyházán található üzemeink és a 24 tehergépjárműből álló flottánk az ország egész terültét lefedő, rugalmas, gyors szárazjég-logisztikát képes biztosítani. Sürgős helyzetekben a rövid szállítási út döntő jelentőségű lehet. A szárazjégellátás rugalmasságának és biztonságának további növelésére a Messer szükség esetén a nagyobb logisztikai elosztóközpontokba szárazjéggyártó berendezést is tud telepíteni.” – nyilatkozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője.

A Messer megkezdete az oltóanyag elosztási lánc lehetséges szereplőivel az egyeztetéseket, és a felkészülést a szárazjég iránti igény növekedésére. Bohner Zsolt szerint konkrét lépésekről viszont akkor beszélhetünk, ha eldől, melyik oltásból mennyit vásárol a kormány, és az milyen hálózaton keresztül jut majd el az oltóhelyekig.

Mi a szárazjég? Elsősorban kiváló hűtőközeg!

A szárazjég szilárd halmazállapotú szén-dioxid. A szárazjeget cseppfolyós szén-dioxid hirtelen térfogatnövelésekor keletkezett széndioxid-hóból állítják elő préseléssel.

Különleges tulajdonságai teszik igazán sokoldalúvá a szárazjeget. Víztartalma nincs, háromszor hatékonyabban hűt a vízjégnél, csíra- és baktériummentes, és melegítés hatására anélkül válik gázzá, hogy közben folyékony állapotot venne fel. A szárazjég -78,5 °C-on szublimál, azaz olvadás nélkül, közvetlenül gázzá alakul.

A szárazjég kiváló hűtőközeg, melynek nagy hűtési teljesítményét a hűtés, hűtveszállítás, hűtvetárolás és fagyasztás területén használják ki elsősorban.

A szárazjeget az egészségügyben jellemzően vérszállításra, gyógyszerkészítmények és biológiai minták hűtveszállítására, tárolására és fagyasztására használják. Ideális hűtőközeg gyógyszerek, illetve vakcinák megfelelő hőmérsékleten tartására.

Messer Hungarogáz Kft.

A Messer Hungarogáz Kft. az egyik legnagyobb ipari, egészségügyi és élelmiszeripari gázgyártó Magyarországon. Emellett az egyik legnagyobb szárazjéggyártó kapacitással és logisztikai hálózattal rendelkezik hazánkban, továbbá a nyugat-magyarországi Ölbőn folytat szén-dioxid kitermelést és gyártást.
A vállalat 140 egészségügyi intézményt lát el különféle gázokkal, palackos vagy cseppfolyós formában, orvosi oxigént az intézmények 33 százalékának szállít a koronavírus elleni küzdelemhez. Az oxigénnel ellátott kiemelt járványkórházak között van a Dél-pesti Centrumkórház, a Semmelweis Egyetem, a szekszárdi, győri, debreceni, ajkai és szegedi kórház.

A Messer az egészségügyben vérszállításhoz, biológiai minták tárolásához, transzplantációhoz, mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos mélyhűtési feladatokhoz, őssejttároláshoz szállít szárazjeget, cseppfolyós szén-dioxidot és nitrogént. Speciális alacsonyhőmérsékletű kriogén technológiákat telepített több nagy hazai gyógyszergyártó számára. Szárazjeges élelmiszeripari hűtveszállítási rendszerét három nagy élelmiszer-kereskedelmi lánc használja.

 

További információ:

Lovas Kriszta, marketing és kommunikációs vezető
Messer Hungarogáz Kft.
krisztina.lovas@messer.hu
+36 70 335 1121

Mészáros Ilona
Momentum Communications
+36 20 253 5298
ilona.meszaros@momentumcomms.hu