Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Orvosi oxigén kórházakba - Messer Hungarogaz Kft

Orvosi oxigén

OXIGÉN

Mi az oxigén? – Palackos oxigén – Cseppfolyós oxigén ––Oxigénterápia – Oxigén felhasználási területei – Oxigén rendelése és vásárlása

AZ OXIGÉN (VEGYJELE O2) 


A levegő oxigén tartalma 21 % szabad (elemi) oxigén. Kémiailag kötött formában a kőzetekben és a vízben is megtalálható. Az oxigén legfontosabb tulajdonsága, hogy reaktív. A nemesgázok kivételével csaknem valamennyi elemmel képes reakcióba lépni, energia felszabadulása mellett oxidokat képezni. Az oxidációs és égési folyamatok lényegesen gyorsabban zajlanak le oxigénnel dúsított légtérben, mint a levegőben. 
Az oxigén ennek a tulajdonságának köszönhetően nagyon sok ipari folyamatban elengedhetetlen. Oxidáló szerként való felhasználásával jelentősen növelhető a különféle kémiai reakciók és égési folyamatok hatékonysága elsősorban a vegyiparban, a metallurgiában, a hegesztéstechnikában és az üvegiparban.                        
Az oxigén sok szervezet metabolizmusa számára nélkülözhetetlen és vízben is oldódik megfelelő nyomáson és hőmérsékleten. Ebből kifolyólag nagy szerepet játszik a gyógyászat és a környezettechnológia számos területén. Egészségügyi oxigént használnak lélegeztetéshez és oxigénhiányos állapotok kezelésére (oxigénterápia), valamint ipari oxigént az ivóvíz előkezeléséhez, természetes vizek oxigénnel való dúsításához, szennyvizek biológiai tisztításához. 
Az oxigén háromatomos formája az ózon (O3). A Földet körülvevő ózonréteg védőernyőként visszatartja az ultraibolya sugarak nagy részét, így fontos szerepe van a földi élet megóvásában. Az ózont fertőtlenítésre, fehérítésre, alkoholos italok érlelésére is használják.

OXIGÉN ELŐÁLLÍTÁSA 

Az oxigén legfontosabb nyersanyaga a levegő, amelyből iparilag főleg cseppfolyósítás, majd frakcionált desztilláció útján (kriogén levegőszétválasztással) állítják elő levegőszétválasztó üzemekbe az iparigáz gyártó vállalatnál, vagy a felhasználó területén. Kisebb mértékű helyi felhasználás esetén oxigéngenerátor, vagy a nyomáslengetéses adszorpciós PSA-módszer is használatos, ilyen on-site berendezéseket a Messer Hungarogáz is működtet. 
Nyersanyagként használható még a víz, amelyben ugyan az oxigén sokkal nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, de kémiai kötésben, amelynek bontása nagyobb energia-befektetést igényel. Ezért az elektrolitikus vízbontást gyakorlatilag csak hidrogén előállítására használják, ahol az oxigén melléktermékként keletkezik.

OXIGÉN TERMÉKEK 


•    Ipari oxigén 2.5, oxigén 3.5
•    Oxigén 4.5, Oxigén 5.0
•    Gourmet O, élelmiszeripari oxigén 3.0 / E 948
•    Ipari cseppfolyós oxigén 2.5
•    Gourmet O cseppfolyós élelmiszeripari oxigén 3.0 / E 948
•    Cseppfolyós egészségügyi oxigén 2.5
•    Oxigén Messer túlnyomásos orvosi gáz
•    Oxigén Messer mélyhűtött orvosi gáz 
•    Oxycut cseppfolyós oxigén 3.5 (lézervágáshoz és egyéb ipari alkalmazásokhoz)
•    Oxigén-tartalmú gázkeverékek (hegesztési védőgáz-keverékek: Ferroline X4/X8, Ferroline C5 X5/C6 X1/C12 X2/C15 X5, Inoxline X2, élelmiszeripari védőgáz-keverékek: Gourmet O80/O70, Gourmet N50 O20/N60 O15, laboratóriumi és egészségügyi gázkeverékek: Carbogen és N-Carbogen, Oxidin, Szintetikus levegő, stb.)


Gáztisztasági fokozatok jelölése – Oxigén 4.5 

A gáz minőségének jelölésére a gáztisztaságot kifejező pontjelöléses számértéket alkalmazzuk: pl. oxigén 4.5, amely 99,995%-os tisztaságú gázt jelöl. Az első számjegy (4.5) a térfogatszázalékban megadott oxigéntartalom 9-es jegyeinek számát, a pont után megjelenő szám (4.5) pedig a kilencesek utáni számjegyet adja meg. A maradék szennyező komponensek pontos összetételét a termékadatlap (link) tartalmazza.


Minőségalapú elnevezések – Gourmet / Oxycut / Orvosi           

Az oxigént alkalmazzák az élelmiszeriparban, továbbá egészségügyi, orvosi, vagy lézervágó gázként. Ezeken a speciális felhasználási területeken szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie az adott terméktípusnak, így ezekre egyedi, a felhasználási területre utaló elnevezést alkalmazunk. A Messer élelmiszeripari gázai például Gourmet márkanéven, lézervágáshoz ajánlott gáza Oxycut néven, a gyógyszernek minősülő gázok „Orvosi” előtaggal kerülnek forgalomba.     


AZ OXIGÉN TULAJDONSÁGAI 

Közönséges körülmények között színtelen, szagtalan, nagy reakcióképességű, égést tápláló, oxidáló gáz. Szerves anyagokkal, pl. zsírokkal, olajokkal hevesen reagálhat még szobahőmérsékleten is, azok könnyen meggyulladhatnak. Éghető anyagokkal, redukálószerekkel hevesen reagálhat. Vízben sokkal jobban oldódik, mint a nitrogén.
Kriogén hőmérsékleten cseppfolyósítva világoskék folyadék, amely olvadáspontjára hűtve világoskék kristályokká szilárdul. Légköri nyomáson a folyékony oxigén hőmérséklete, forráspontjának megfelelően körülbelül -183 °C. 
 

Kapcsolat

Kiss Szonja

Lovas Kriszta

Dokumentumok

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő