Útkövető

Óriási kereslet a nitrogén iránt, miközben csökken a kórházak oxigénigénye

Óriási kereslet a nitrogén iránt, miközben csökken a kórházak oxigénigénye

Sajtóinformáció | 2022.03.07. Növelte forgalmát és beruház a Messer Hungarogáz. A növekedés elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen nitrogén iránti kereslet ugrásszerű emelkedésének köszönhető. A vállalat a tavalyi év folyamán 1.795 milliárd forint értékben ruházott be a nitrogéntermelő kapacitások bővítésébe, orvosi oxigén palackok beszerzésébe és a kórházi oxigénellátó hálózatok bővítésébe. A Messer tagja az Európai Ipari Gáz Szövetségnek (EIGA), amely szervezet a WHO-val együttműködve vizsgálja az Ukrajnába történő orvosi oxigénutánpótlással kapcsolatos lehetőségeket.

A Messer Hungarogáz Kft. az ipari és egészségügyi gázok hazai szakértője 2021-es árbevétele elérte a 30.6 milliárd forintot, amely kétszámjegyű növekedést jelent az előző évhez képest. A növekedés elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen nitrogén iránti kereslet ugrásszerű emelkedésének köszönhető. A vállalat a tavalyi év folyamán 1.795 milliárd forint értékben ruházott be a nitrogéntermelő kapacitások bővítésébe, orvosi oxigén palackok beszerzésébe és a kórházi oxigénellátó hálózatok bővítésébe.

A Messer tagja az Európai Ipari Gáz Szövetségnek (EIGA), amely szervezet a WHO-val együttműködve vizsgálja az Ukrajnába történő orvosi oxigénutánpótlással kapcsolatos lehetőségeket.

A jelentősen növekvő infláció, valamint az energiahordozók világszinten bekövetkező drasztikus áremelkedése meghatározó az ipari és egészségügyi gázok piacán is: a levegőtermékek előállítási költségeinek mintegy 85%-át a villamosenergia teszi ki. A villamosenergia és a földgáz jegyzési árai az elkövetkező évekre többszörösükre nőttek, ennek következményeként a megnövekedett előállítási költségek egy részét más vállalatokhoz hasonlóan a Messer is kénytelen volt beépíteni a termékek és szolgáltatások árába.

Az energiahordozók áremelkedése a következő évekre is olyan kihívást támaszt, amellyel az ipari gázgyártóknak eddig még nem kellett számolniuk: folyamatos, minden eddiginél körültekintőbb tervezéssel kell összehangolniuk előállító üzemeik működését, az éppen aktuális energiapiaci árak és a logisztikai költségek alapján.

Mi áll a növekedés hátterében?

A nitrogén iránti magas igény hátterében elsősorban az elektronika és a járműipar (akkumulátor-gyártás) ugrásszerűen növekvő szükségletei állnak. A Messer Hungarogáz Kft. 2022-re két új nitrogénüzem építésére is aláírt szerződéssel rendelkezik egy elektronikai, valamint egy járműipari gyártónál. Ezzel tovább erősíti piacvezető pozícióját az on-site, vagyis a partnerek saját telephelyén felépített nagyteljesítményű üzemek telepítése és üzemeltetése terén.

Az orvosi oxigén iránti igény alakulása az egyes járványhullámokban

Az orvosi oxigén iránti kereslet továbbra is magas, ám összességében csökkenő trendet mutat, amely örömteli tendencia, és a betegszám csökkenését mutatja. Míg a legnagyobb, 2021 tavaszán lezajlott 3. járványhullám idején a cseppfolyós oxigénigény mintegy 5-szörösére, a palackos oxigénigény mintegy 10-szeresére nőtt a normál állapotokhoz képest, addig a 4. és 5. hullám folyamán az oxigén iránti szükséglet már jóval a 3. hullám szintje alatt maradt. Az is jól látszik az adatokból, hogy a jelenlegi 4-5. hullámok során már jórészt a cseppfolyós oxigénellátásra helyeződött a hangsúly, köszönhetően a kórházi oxigénellátó hálózatok bővítésének, amely a kórházak számára biztonságosabb, költséghatékonyabb ellátást, és a palackmozgatással járó terhek csökkenését is jelenti.

A jövő iránya: a zöld hidrogén

A jövő egyik meghatározó fejlődési területe a zöld hidrogén termelésének és tárolásának erősödése és hatékonyabbá tétele lesz. Ennek jegyében a Messer Hungarogáz Kft. is csatlakozott a Magyar Hidrogénszövetséghez, amelynek keretében hidrogéngyártóként és hidrogéntechnológiai szakértőként aktívan részt vesz a hazai hidrogéngazdaság fejlesztésében.

Társadalmi felelősségvállalás az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán

Az Ukrajnát sújtó háborús eseményekre reagálva a Messer Csoport egy központi segélyalapot hoz létre annak érdekében, hogy humanitárius kezdeményezéseket támogasson a háború által érintettek megsegítésére.

A Messer tagja továbbá az Európai Ipari Gáz Szövetségnek (EIGA), amely szervezet kapcsolatba lépett a WHO-val az Ukrajnába történő orvosi oxigénszállítás ügyében, és a WHO-val együttműködve vizsgálja az orvosi oxigénutánpótlással kapcsolatos lehetőségeket.

A Messerről röviden: 

A Messer a világ legnagyobb, családi irányítású ipari gáz szakértője. Termékeivel jelen van az iparban, a környezetvédelemben, az egészségügyben, az élelmiszer- és italgyártásban, a hegesztés és vágástechnológiában, a 3D nyomtatásban, az építőiparban, valamint a kutatás és fejlesztés területén. A „Messer – Gases for Life” márkanév alatt a vállalat Európa, Ázsia és Amerika meghatározó piacain kínálja termékeit és szolgáltatásait. A világ legnagyobb, családi irányítású ipari gáz szakértője 11 ezer munkatársával összesen 3,5 milliárd eurós konszolidált árbevételt ért el 2021-ben.

A legtöbb ipari folyamatban a gázok éppen olyan fontosak, mint a víz vagy az elektromosság, és jelentős szerepet játszanak a karbonsemlegesítésben, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében – például zöld hidrogén használatával. A Messer az iparigáz piac egyik legszélesebb termékportfólióját kínálja, és a legkorszerűbb kompetenciaközpontokban fejleszti és optimalizálja a gázok alkalmazástechnológiáit.

Gyógyszeripari vállalatként a Messer orvosi, egészségügyi és gyógyszeripari gázokat, komplett technológiai megoldásokat kínál, valamint a járványhelyzetben létfontosságú termékek megbízható szállítójaként bizonyított.  Az 1898-ban alapított vállalat székhelye a németországi Frankfurt melletti Bad Sodenben található. 

További információ:

Lovas Kriszta, marketing és kommunikációs vezető
Messer Hungarogáz Kft.
krisztina.lovas@messer.hu
+36 70 335 1121

Mészáros Ilona
Momentum Communications
+36 20 253 5298
ilona.meszaros@momentumcomms.hu