Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Mi az a szárazjég? Előállítás és felhasználás - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

Blog - Mi az a szárazjég?

Mi az a szárazjég? Előállítás és felhasználás

Mi az a szárazjég? Miben különbözik a vízalapú jégtől? A fagyott víz teljesen más kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szárazjég - előbbit inkább a háztartások és a vendéglátóipar alkalmazza, utóbbit pedig az iparban, laboratóriumokban, valamint a szállítmányozásban használják.

Szárazjég gyártás

A szárazjég gyártás cseppfolyós szén-dioxidból történik. A cseppfolyós szén-dioxid légköri nyomáson hirtelen kitágul, nyomása lecsökken, amelynek során szárazjég-hó és szén-dioxid gáz keletkezik.
Ezt a szárazjég-havat utána egy matricán átpréselve kapjuk szárazjég pelleteket, téglákat. Ez a szilárd állapotú szén-dioxid a szárazjég.

Szárazjég tárolás

Nagyon fontos az anyag megfelelő tárolása speciálisan erre a célra gyártott, hőszigetelt szárazjégtároló konténerekben. Nem megfelelő tárolási körülmények esetén az anyag gyorsabban szublimál, és veszít a mennyiségéből.

Szárazjég hőmérséklete

A szárazjég -78,5 °C-on szublimál, azaz olvadás nélkül, közvetlenül gázzá alakul. Emiatt használata kényelmes, mert nem marad utána olvadékvíz.

Szárazjég felhasználása

Pontosan emiatt a tulajdonsága miatt sokrétű és izgalmas felhasználási módjai vannak a szárazjégnek.

Szárazjeges tisztítás

A szárazjeges tisztítás működési elve kifejezetten érdekes. Szárazjéggel tisztítanak többek között:

 • ipari gépparkokat

 • nyomdagépeket

 • házak homlokzatát

 • autókat

 • parkokat, díszköveket, középületeket

 • házak homlokzatát

 • autókat

 • parkokat, díszköveket, középületeket

A folyamat során a szárazjég apró szemcséi hatalmas sebességre (több mint 1000 km/h) gyorsulnak, ahogy azokat a szórópisztolyon keresztül a tisztítandó felületre fújják. Miután a szárazjég a felületre érkezik, szublimál, ami azt jelenti, hogy térfogata azonnal az 500-szorosára nő. Így a szárazjég gyakorlatilag lerobbantja a felületről a szennyeződéseket. Ezek a “mikro-robbanások” viszont nem tesznek kárt a felületben, nem okoznak roncsolást vagy kopást, sem korróziót.

Szállítás és hűtés

Nagyon alacsony hőmérséklete miatt a szárazjég remek hűtőanyag, segíti megőrizni a szállítandó áruk minőségét. Gyorsan lehet vele hűteni, hiszen nagyon hideg - viszont a szublimáció miatt gyorsan el is tűnik, ezért a hűtendő anyag mennyiségétől és típusától függ, hogy mennyi szárazjeget kell felhasználni.
A szárazjég nem csak fagyasztott élelmiszerek tárolására alkalmas, alkalmazzák például vérszállításkor is, illetve a gyógyszeripari laboratóriumok egyik leggyakoribb hűtőeszköze is.

Vakcina tárolása

Vakcinák tárolására kifejezetten alkalmas a szárazjég, hiszen egyes gyógyszer-készítményeket felhasználásukig ilyen alacsony hőmérsékleten kell tárolni. A vakcinák előállítása drága, tárolásuk pedig rengeteg szabályhoz kötött.

Vizuális effektusok

Színpadi hatások, ködképzés során is használják a szárazjeget. A ködfejlesztő gépek szárazjéggel működnek, a színpadon megjelenő „füst” pedig igazából a szárazjég szublimációjának köszönhető.

Borászatok

A borászok is előszeretettel használnak szárazjeget szőlő és cefre hűtésére, illetve inertizálnak, vagyis oxigénmentesítenek szárazjéggel.
Az arányok érdekesek: 100 kg szőlő hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentéséhez körülbelül 1,5 kilogramm szárazjégre van szükség.
Mivel sűrűsége nagyobb, mint a levegőé, ezért meg tudja akadályozni az oxigénfelvételt az oxigén kiszorításával, így megelőzhető a nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodása.

Csőfagyasztás

A csőfagyasztás szárazjéggel akkor jön szóba, ha egy csapot nem lehet kinyitni vagy elzárni, vagy ha a radiátor egy alkatrészét ki szeretnénk cserélni a víz elzárása vagy leeresztése nélkül. Ilyenkor a csőfagyasztás megfagyasztja a cső tartalmát, lehetővé téve a munkálatokat folyadékvesztés nélkül.

Szárazjég ár és vásárlás

A szárazjég különböző kiszerelésekben érhető el: 50, 200 és 500 kg-os ládákban tároljuk és szállítjuk. A napi veszteség nagyon jó hőszigeteléssel együtt is kb. 3-10%.
Elérhető méretek:

 • 3 mm átmérőjű pellet

 • 16 mm átmérőjű pellet

 • 12 x 21 x 6 cm-es tömb

A szárazjég rendelését egyeztesse személyesen Központi Vevőszolgálatunkkal, vagy a szárazjeget gyártó vidéki üzemek (Dunaföldvár, Győr, Nyíregyháza) helyi vevőszolgálatával, vagy a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal.

A szárazjég előnyei - összefoglalás

Most, hogy már tudjuk, mi az a szárazjég, és mik a felhasználási területei, foglaljuk össze az előnyeit:

 • a szárazjeges hűtésnek nincs áramigénye

 • hatékony felülettisztító, ami nem koptat

 • hűtési teljesítménye kiemelkedő

 • mivel szublimál, ezért nyomtalanul eltűnik (nem lesz vizes a szállítóeszköz, stb.)

 • többféle típusban és mennyiségben elérhető

Beágyazott alkalmazások

Kapcsolat

Herczeg
István
Alkalmazástechnikai mérnök - Ipari alkalmazások, elektronika, vegyipar, gyógyszeripar

Tartalom megjelenítő

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.