Útkövető

Messer: A fenntarthatóság valami rajtunk túlmutató ügyhöz járul hozzá

Messer: A fenntarthatóság valami rajtunk túlmutató ügyhöz járul hozzá

Sajtóinformáció | 2023.10.06. Fennállásának 125. évét ünnepelve a Messer számot vet fenntarthatósági útjáról

125 éve az ipari gázok szolgálatában

Az ipari gáz specialista Messer

• mintegy 15 százalékkal csökkentette üzemeinek és logisztikai folyamatainak kibocsátását az előző évhez képest
• tovább növelte a nők arányát a vezetőségben
• számos technológiai megoldást nyújtott ahhoz, hogy ügyfelei részesülhessenek a Messer Gases for Life által kínált növekedési lehetőségekből

A Messer, a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, egészségügyi és különleges gáz szakértője közzétette 2022-es Fenntarthatósági  Jelentését és ehhez kapcsolódó teljesítménymutatóit.

Mióta Adolf Messer 125 éve megalapította a vállalatot, a fenntarthatóság a Messer egyik alapelve. Ma a Messer aktívan hozzájárul az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz Európában, Ázsiában és Amerikában.

Új mérföldkövek elérése

A kibocsátás intenzitásának csökkentésétől a sokszínű és befogadó munkakörnyezet kialakításáig a Messer továbbra is fenntartható módon járt el ügyfelei igényeinek kielégítése érdekében, összhangban az emberiségért, a haladásért és a környezetért való kollektív felelősségünkkel. „Nagyon büszke vagyok arra, amit a Messer csapattal világszerte elértünk. Az elkövetkező években a fenntarthatóság továbbra is szerves részét képezi üzleti stratégiánknak annak érdekében, hogy elérjük céljainkat, és hozzájáruljunk egy rajtunk túlmutató ügyhöz” – hangsúlyozza Bernd Eulitz, a Messer vezérigazgatója.

2022-ben a Messer 2021-hez képest mintegy 15 százalékkal csökkentette üzemeinek és logisztikai működésének kibocsátási intenzitását, és elérte a 4,56 kilogramm CO2e/Euró EBITDA értéket. Ezzel a Messer előrehaladt azon célkitűzése felé, hogy 2030-ra 2019-hez képest 40 százalékkal csökkentse kibocsátását. Ezt egyrészt az on-site gyártóegységek telepítése tette lehetővé, mellyel részben kiváltotta a nagy volumenű gázszállítást, másrészt olyan projekteket valósított meg, amelyek növelik energiahatékonyságát, ezen kívül fokozta törekvéseit a diverzifikáltabb energiamix kialakítására. A Messer abszolút szén-dioxid kibocsátása hasonló tendenciát követett, 2022-ben 2,3 százalékkal csökkent.

A Messer azon céljával összhangban, hogy 2030-ra 30 százalékban nőkből álló vegyes vezetői csapatokat hozzon létre, a nők aránya a menedzsment első és második szintjén a 2021-es 24,3 százalékról 24,7 százalékra emelkedett. Ezt a kötelezettségvállalást vállalati szinten olyan nőknek szóló kezdeményezések támogatták, mint például a célzott workshopok és a mentori program. A jövőben ezt kiterjesztik a Messer leányvállalataira is.

A biztonság a Messer egyik alapértéke és kultúrájának alapvető pillére. 2022-ben a vállalat tovább erősítette biztonsági kultúráját, hogy hatékonyan csökkentse a kockázatokat és baleseteket a mindennapi működésében. A munkanapkieséssel járó balesetek gyakorisága (LTIF) a 2021-es 2,18-ről 2022-re enyhén, 2,05-re csökkent. A palackos gázok szállítása terén is előrelépés történt világszerte. Ezen a területen a megelőzhető balesetek gyakorisága egymillió megtett kilométerenként 2,13-ról 1,59 -re csökkent 2022-ben.

Szenvedéllyel, együtt, a változásért

„Az elmúlt 125 év során a Messer együtt fejlődött munkavállalóival, ügyfeleivel és partnereivel. Vállalkozói szellemünk és közös családi értékeink lehetővé tették számunkra, hogy a vállalaton túlra tekintsünk, elfogadjuk a változást, és megragadjuk a lehetőségeket a továbblépéshez.” – magyarázza Stefan Messer, a Messer harmadik generációs társtulajdonosa és 2023 áprilisa óta a Felügyelő Bizottság elnöke.

A Messer olyan technológiai megoldások fejlesztésére összpontosít, amelyek biztonságosabbá, hatékonyabbá és környezetbarátabbá teszik ügyfelei folyamatait. Ez számos ágazatban segíti a vállalatokat abban, hogy fontos lépéseket tegyenek fenntarthatósági céljaik, köztük a klímasemlegesség felé. 2022-ben a Messer ismét kulcsfontosságú partner volt különböző hidrogénprojektekben, amelyek hozzájárulnak a mobilitási szektor és az olyan energiaintenzív iparágak szén-dioxid-mentesítéséhez, mint az üvegipar. A színesfém-ágazat az Oxipyr égőkre támaszkodott a folyamatok szénlábnyomának csökkentése és a termelékenység növelése érdekében. A fenntartható technológiák másik példája az oldószerek visszanyerése. A vegyipar és a gyógyszeripar a Messer legmodernebb kriogén kondenzációs rendszereit használja fel az illékony szerves vegyületek megbízható és gazdaságos visszanyerésére, így azok újrahasznosíthatók vagy biztonságosan ártalmatlaníthatók. Gyógyszeripari vállalatként a Messer az egészségügyi szektort orvosi gázokkal és átfogó kulcsrakész megoldásokkal látta el.

A Messer a munkahelyen kívül is összehozza az embereket. A Messer csapat minden évben jelentősen hozzájárulás a helyi közösségek életéhez. 2022-ben ezt az elkötelezettséget 298 szociális kezdeményezésben való részvétel tükrözte, elsősorban az oktatásra, a tudományra, valamint a szegénység elleni küzdelemre és a társadalmi igazságosságra összpontosítva.

A 2022-es Fenntarthatósági Jelentés az aktuális projektekkel, a legfontosabb ESG-mutatókkal és a kitűzött célokkal alább érhető el online.
Fennállásának 125. évfordulója alkalmából a Messer nyomtatott Fenntarthatósági Jelentést is kiad, amely kiemeli 2022 legfontosabb eredményeit, és történelmi fényképek segítségével rövid utazásra invitál a múltba.
 

Fenntarthatósági Jelentés link