Webtartalom-megjelenítő

Környezettechnológiák és vízkezelés

Víz- és szennyvízkezelés

Az oxigén, ózon és szén-dioxid alkalmazására épülő vízkezelési eljárások környezetbarát alternatívát kínálnak a hagyományos vegyszeres vízkezelési eljárásokkal szemben. Használatukkal elkerülhető a környezetet terhelő, egészségre ártalmas melléktermékek képződése, lehetővé teszik a meglévő szennyvíztelepek teljesítményének rugalmas növelését, költséges építészeti átalakítások, beruházások nélkül.

Alkalmazástechnológiák:

  • Lúgos vizek semlegesítése, pH-szabályozás szén-dioxiddal

PH-szabályozás szén-dioxiddal szennyvizek és ivóvizek pH-érték beállítására, technológiai ipari vizek semlegesítése céljából. A túlsavazás szinte kizárt, környezetbarát, nincsenek veszélyes, agresszív savak, nincs feldúsulás kloridokkal, szulfátokkal, nem jelentkeznek korróziós problémák, pontos szabályozás, egyszerű, biztonságos üzemeltetés, alacsony működési költségek.

  • Részleges oxigéndúsítás szennyvíztisztító telepek teljesítményének növelésére

A levegőztető medencékben tiszta oxigén beadagolásával növelhető a biológiai lebontás hatásfoka. Lökésszerű terhelések és állandó túlterhelések megbízható kezelése, biztos nitrifikáció; kisebb szagkibocsátás, alacsony beruházási és üzemelési költségek, kis helyigény.

  • Oxyduct® eljárás nyomás alatti szennyvízvezetékek védelmére

Tiszta oxigént juttatnak a nyomott vezetékszakaszokba, amellyel elfojthatóak a kellemetlen szaghatások és korróziót okozó savas rothadási folyamatok. Csökken a szennyvíztisztító telepek terhelése; alacsony beruházási költség, nagy üzembiztonság.

  • Vízkezelés és fertőtlenítés ózonnal

Az ózonnak, mint erős oxidálószernek, számtalan alkalmazása létezik a vízkezelésben: fertőtlenítés és csíramentesítés, algaszám csökkentése, ill. eltávolítása, íz- és szageltávolítás, Fe és Mn eltávolítás oxidációval, szerves anyagok lebonthatóságának megnövelése, színanyagok roncsolása.

 

Környezetvédelem, hulladékkezelés és recycling

A Messer a levegő tisztaságának fenntartásához a következő eljárásokkal járul hozzá: véggázok tisztítása és oldószergőzök visszanyerése kriokondenzációval, a károsanyag-kibocsátás csökkentése oxigén alkalmazásával az égés tökéletesebbé tételére, kalibráló gázok emisszióérték monitorozáshoz.

A hulladékkezelés területén a cseppfolyós nitrogénnel történő hidegőrléssel szétválasztható kompozit anyagok alkotóelemei újrahasznosíthatóak lesznek, például a PVC padlógyártás, rekortán sportpályák és játszótér burkolatok gyártásában, vagy a hulladék elektromos és elektronikai berendezésekből értékes alapanyagok nyerhetőek vissza.

Alkalmazástechnológiák:

  • Kompozit anyagok szétválasztása hidegőrléssel

Hidegőrlés cseppfolyós nitrogénnel. Ridegítik a kompozit anyagokat, így alkotóelemeik különböző hőtágulási együtthatója miatt a köztük levő mechanikai kötések felbomlanak, és egy ezt követő megfelelő technológiai lépcsőben az anyagok őrléssel alkotóelemeikre választhatók szét.

  • Véggáztisztítás és oldószer-visszanyerés kriokondenzációval

DuoCondex® eljárás - a teljes véggáz mennyiséget az abban lévő oldószergőzök harmatpontja alá hűtik cseppfolyós nitrogén segítségével, így a szennyezőanyagok a hőcserélő falán lecsapódnak, és cseppfolyós állapotban eltávolíthatók.

  • Kommunális és veszélyes hulladékok hatékonyabb elégetése oxigéndúsítással

Az égés hatásfokának növelése az égési levegő oxigénnel való dúsításával. Kevesebb szén-monoxid és károsanyag kibocsátás, jobb égetési teljesítmény, energia-megtakarítás.

  • Talajtisztítás – lúgos talajvíz semlegesítése

A lúgos talajvízbe in situ módszerrel szén-dioxidot injektálnak lándzsákon keresztül. A szén-dioxid gáz a vízzel reakcióba lépve szénsavat képez, így csökkenti a pH értéket.