Útkövető

Kincs levegőből: csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Kincs levegőből: csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Sajtóközlemény | 2024.04.16. Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.

Energiahatékony gyártás az akusztikai óriásnak

A Harman - a Samsung cégcsoport tagjaként - termékeivel jelen van az autóiparban, valamint a hang- és stúdiótechnika világában is. Számos ismert márkát sorakoztat fel, mint például a JBL, AKG, Harman Kardon, dbx, Lexicon vagy Martin. Székesfehérváron az autóipar számára, elektronikai és akusztikai termékeket gyárt.  A legnívósabb márkájú autókba készítenek erősítőket, navigációs rendszereket, fejegységeket és egyéb elektronikai eszközöket. Teszik ezt a XXI. század legmodernebb gyártási technológiáival és a legszigorúbb minőségi elvárásokkal.

Az elektronikai óriás székesfehérvári Holland fasori telephelyén a Messer új technológiával kialakított nitrogéngenerátort helyezett üzembe, melynek köszönhetően javul az energiahatékonyság, hatékonyabban irányított a nitrogén leválasztása a levegőből, energetikailag gazdaságosabb az üzemeltetés. 2024 első negyedévétől már a gyár területén átadott nitrogénüzemből biztosított az elektronikai termékek gyártásához szükséges nagytisztaságú nitrogén előállítása, mely kiváltja a gáz korábbi közúti szállítását, ezzel is hozzájárulva a dekarbonizációs célokhoz. 

 „A teljeskörűen automatizált, távvezérelt üzemben a leginnovatívabb technológiákat alkalmazzuk az energiahatékony és környezetbarát működés érdekében. Az egy köbméter gázellátásra fordított fajlagos villamosenergia-felhasználás egyharmadára csökken a korábbi közúton beszállított nitrogén ellátáshoz viszonyítva.” – hangsúlyozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz ügyvezető igazgatója.

Helyszíni gáztermelő üzemek: évek óta piacvezető a Messer

A helyszíni gáztermelő üzemek működtetése a Messer dinamikusan fejlődő, évről évre újabb üzemekkel bővülő, stratégiai húzóágazata. Az utóbbi két évben jelentős beruházási értékben adott át a Messer Hungarogáz három új autóipari nitrogénüzemet hazánkban, melyekkel partnerei fejlődési és fenntarthatósági céljainak teljesülését is támogatja.

A Messer már több évtizede működtet nitrogén-, oxigén-, hidrogén-előállító és levegőszétválasztó üzemeket országszerte 15 nagyipari vállalatnál. Ebben a szegmensben évek óta piacvezetőnek számít, a mostani beruházással pedig tovább tudja erősíteni a vállalat ezt a pozíciót. 

A nitrogén a levegő 78%-át alkotó gáz, amelyet az autóipar számos területén használnak fel nagy mennyiségben különféle termelési folyamatokban az elektronikai alkatrészek gyártásától, a lézertechnológiákon át a gumiabroncs-gyártásig. A nitrogén tulajdonságai és innovatív felhasználási módjai biztosítják, hogy számos folyamat hatékonyabb, biztonságosabb, környezetbarátabb és gazdaságosabb legyen. A nitrogént a levegőből nyerik ki egy desztillációs folyamat eredményeként. 

 

Messer Hungarogáz Kft.
A Messer Hungarogáz Kft. Magyarország egyik legnagyobb iparigáz gyártó vállalata, piacvezető a nagyipari on-site gázüzemek építése és működtetése terén. Nitrogént, szén-dioxidot, oxigént, argont, héliumot, hidrogént és számos további gázterméket szállít a legkülönfélébb ipari ágazatokba, az egészségügybe és kutatás-fejlesztési területekre. Három levegőszétválasztó üzem, négy palacktöltő üzem, egy acetilénüzem, egy laborgázokat előállító üzem és két hidrogénüzem alkotja a Messer hazai termelőbázisát. 
A Messer Hungarogáz három szén-dioxid kitermelő és hasznosító üzemet működtet a nyugat-magyarországi Ölbőn, ahol hazánk második legnagyobb hasznosított CO2 lelőhelye biztosítja a nagytisztaságú nyersgázt az üzemek számára. 

http://www.messer.hu 

Messer világszerte
A Messer a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője. A Messer gáztermékeit az ipar, környezetvédelem, orvostudomány, élelmiszeripar, hegesztés és vágástechnika, 3D nyomtatás, építőipar, kutatás és a tudomány számos területén használják. Globális szereplőként a Messer fenntartható termékeit és szolgáltatásait Európában, Ázsiában és Amerikában is értékesíti. Több mint 11 000 munkatárssal dolgozik együtt sikeresen a sokszínűség és kölcsönös tisztelet jegyében.
A legtöbb ipari folyamatban a gázok ugyanolyan alapvetőek, mint a víz és az elektromos áram, és jelentős szerepet játszanak azok dekarbonizációjában – például a zöld hidrogén segítségével. A Messer a piac egyik legszélesebb gázipari termékportfólióját kínálja, és a legkorszerűbb kompetenciaközpontokban fejleszti és optimalizálja a gázok alkalmazástechnológiáit.
Gyógyszeripari területen a Messer orvosi és gyógyszerészeti gázokat, valamint kulcsrakész megoldásokat szállít. Bizonyította magát a létfontosságú orvosi gázok megbízható szállítójaként is – például járványhelyzetekben.
1898-as alapítása óta a vállalatcsoport központja a Frankfurt melletti Bad Sodenben, Németországban működik. 2022-ben a Messer konszolidált forgalma elérte a 4.164 mrd eurót.
https://corporate.messergroup.com/

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Messer Hungarogáz Kft.
Lovas Kriszta

Marketing és kommunikációs vezető
T: +36 1 435 1121
E-mail: krisztina.lovas@messer.hu