Webtartalom-megjelenítő

Herczeg István

Alkalmazástechnika - Ipari alkalmazások, elektronika, vegyipar, gyógyszeripar

Alkalmazástechnikai mérnök

06 (70) 3351-143

06 (1) 435 1101

istvan.herczeg@messergroup.com

Webtartalom-megjelenítő

Ipari alkalmazások

Betonhutes_prosi Optimális frissbeton hőmérséklet                             
J:\Sales\Marketing\Külső Kommunikáció - Honlap\internet\IV_Infotár\Prosik\Indusrie_Ipari alkalmazások\1  Finomőrlésű porok
Webtartalom-megjelenítő

Ipari alkalmazások

Kriogén, alacsonyhőmérsékletű technológiák (cseppfolyós N2 és CO2)

Véggáztisztítás és oldószer-visszanyerés - DuoCondex® kriokondenzációs eljárás

Az ipari folyamatok során keletkező oldószer tartalmú véggázt az oldószergőzök harmatpontja, ill. fagyáspontja alá hűtik cseppfolyós N2 segítségével, így a szennyezőanyagok a hőcserélő falán lecsapódnak, kifagynak. A lekondenzált, ill. a kifagyott oldószer leolvasztás után cseppfolyós állapotban eltávolítható.

Kémiai reaktorok hűtése - Cryocontrol® eljárás

Tartályok, kémiai reaktorok mélyhűtése cseppfolyós nitrogénnel, reaktorokban keletkező felesleges hő elvezetéséhez, ill. rendkívül alacsony hőmérsékletet igénylő kémiai reakciók lefuttatásához, elsősorban a vegyiparban és a gyógyszeriparban.

Hidegőrlés - finom porok előállítása

A cseppfolyós N2 vagy CO2 hűtőközegként való alkalmazása a feldolgozandó anyagot lehűtve, azt rideggé teszi. Nagy finomságú műanyagporok, gyógyszeripari alapanyagok, gumiőrlemények előállítása hőre érzékeny anyagokból.

Zsírok, olajok porlasztása, kriokristályosítása szén-dioxiddal - Variosol® eljárás

Olajok, zsírok, paszta állagú anyagok nagyon finom szemcséjű porrá való alakítása. Kis mennyiségben is gazdaságosan állíthatók elő homogén, egyenletes részecske-eloszlású zsírporok, melyek könnyebben adagolhatók és keverhetők.

 

Üzembiztonság, javítás és karbantartás

Inertizálás (N2, CO2, Ar) – oxidáció, tűz- és robbanásveszély elleni védelem

A többnyire szén-dioxiddal, nitrogénnel és argonnal végzett inertizálás nélkülözhetetlen a vegyipari folyamatok biztonságos végrehajtásához, a vegyi anyagok biztonságos tárolásához, a nem kívánt oxidáció megakadályozásához, illetve a tűz- és robbanásveszély elleni védelemhez.

A levegőben lévő oxigénkoncentráció inert gázokkal történő csökkentésével szinte minden robbanásveszélyes atmoszféra hatástalanítható. A vegyiparban a csővezetékeket a javítási munkák megkezdése előtt átöblítik nitrogénnel. Raktárakban a megelőző tűzvédelem részleges inertizálással is megoldható: az oxigéntartalom kevesebb mint 17 térfogatszázalékra történő csökkentésével (pl. nitrogén befúvatásával) megakadályozható a tűz keletkezése.

 

Elektronika

Elektronikai alkatrészek forrasztása inert nitrogén atmoszféra alatt

Az elektronikai alkatrészek gyártásában mind szélesebb körben alkalmazzák a védőgázos, inert (nitrogén) atmoszféra alatti forrasztást, mely elősegíti az ólommentes forraszanyagok használatára való átállást mind minőségi-technológiai, mind pedig gazdaságossági szempontból.

 

Építőipari alkalmazások

Betonhűtés

Frissbeton hűtése a mixer kocsiban cseppfolyós nitrogénnel

Cementhűtés – Cryoment eljárás

Cryoment eljárás során a cementet kriogén gázokkal (cseppfolyós nitrogénnel vagy cseppfolyós szén-dioxiddal) hűtik le a cementszállító járműből a helyszíni silóba történő átfejtésekor, vagy egy fluid-ágyas berendezésben akár –190 °C-ra is.

Talajfagyasztás cseppfolyós nitrogénnel

Mélyépítési munkák során az építésterületen föld- és vízbetörések ellen. A cseppfolyós nitrogént fagyasztólándzsák segítségével juttatják a talajba. A lándzsa körül fagyott talajréteg alakul ki, a fagyott talajrétegek összeérnek, és zárt falat alkotnak. Egyszerű és gyors telepítés, rövid fagyasztási idő.

 

Műanyag- és gumiipari alkalmazások

Gumi alkatrészek sorjátlanítása - sorja rideggé tétele cseppfolyós nitrogénnel

Gumi termékek gyártásakor a forma szélein keletkezett sorjákat cseppfolyós nitrogénnel rideggé teszik, és egy speciális, erre a célra tervezett sorjátlanító géppel eltávolítják.

Habosított műanyagok gyártása - habosítás szén-dioxiddal nagy nyomás alatt

A műanyagok (pl. poliuretán) szén-dioxiddal történő habosítása által finom pórusú, szuperkönnyű, puha öntött-habanyagok állíthatók elő, melyeket elsősorban az autóiparban és matracok gyártásánál alkalmaznak.

Üreges fröccsöntött termékek gyártása belső gáznyomásos eljárással

Szabályozott üregkialakítás a még lágy műanyag olvadékban nagy nyomású nitrogénnel.

Fröccsöntő formák gyors lehűtése

Mélyhűtött gázok segítségével a fröccsöntő formákat gyorsabban le lehet hűteni, hogy a drága gépek kihasználtsága hatékonyabb legyen.

Bevonatkezelés UV keményítéssel inert nitrogén atmoszférában

A műanyagiparban, különösen a csomagolóanyag gyártás területén a különböző felületekre felvitt monomerekből és oligomerekből álló bevonatok, festékek, lakkok szárítása, kikeményítése (térhálósítása) általában levegő jelenlétében UV sugárzással, illetve elektron sugárral (ES) történik. Az UV festék bevonatok kikeményítés után szilárd, ellenálló réteget képeznek. Inert atmoszféra (nitrogén) alatti besugárzással növelhető a termelési sebesség, csökkenthetők a termelési költségek (kevesebb energia és fotoiniciátor felhasználás), kedvezőbbé válnak a munkakörülmények (nincs munkahelyi ózonképződés).