Útkövető

Hidrogénbusszal indul az új év

Hidrogénbusszal indul az új év

Sajtóközlemény | 2024.01.11. Debrecenben és további öt vidéki nagyvárosban tesztelik a hidrogénbuszt, Messer hidrogénnel 

Kísérleti projekt keretén belül hidrogénbusz járja Debrecent

Január 5-én hidrogénbusz mintaprojekt indult Debrecenben. A hidrogénbusz több magyar várost is megjár majd egy év alatt. Debrecent követően Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben lehet majd kipróbálni, minden városban kétszer négy héten keresztül. A Solaris hidrogénbusz üzemanyagellátását a Messer Hungarogáz biztosítja a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt kísérleti projektjében.

A jármű Debrecenben több útvonalon is részt vesz a forgalomban, majd fél év múlva újabb négy hétre visszatér. Az utasok díjmentesen próbálhatják ki a helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő autóbuszt. A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 február 1-ig közlekedik a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. menetrend szerinti vonalain. A jármű hidrogén üzemanyagcellája elektromos áramot termel, amely a jármű villanymotorját hajtja. A busz csupán vízpárát bocsát ki, ami az üzemanyagcellában lezajló hidrogén-oxigén reakció végterméke. A mintaprojekt során 200 km-es napi futásra lett kialakítva az ellátási rendszer, ami a városi közösségi közlekedésben való teszteléshez messzemenően elegendő.

Hidrogéngyártóként és szakértőként veszünk részt

A mintaprojekt helyszínéül szolgáló hat városban a Messer Hungarogáz Kft. hidrogéngyártóként és technológiai szakértőként biztosítja a hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz folyamatos üzemanyagellátását. A Messer célja, hogy a hidrogénhajtás iránt érdeklődő közösségi közlekedés szolgáltatók megismerjék az üzemanyag-cellás buszt, és tapasztalatot szerezzenek a hidrogéntöltés terén. A hidrogéntöltési szolgáltatást mobil, traileres hidrogén-töltőegységgel végzik. Ennek a technikai megoldásnak az előnye a gyors és egyszerű üzembehelyezés és a mobilitás. Egyetlen nap alatt áthelyezhető a töltőegység egyik városból a másikba. A Messer hazánkban is rendelkezik már tapasztalattal hidrogénbusz töltése terén. Tavaly januárban a paksi tömegközlekedésben teszteltek egy hidrogénnel hajtott autóbuszt, amelynek tankolását szintén hasonló mobil hidrogénkút telepítésével oldotta meg.
A Messer a hidrogén közúti szállításához a legnagyobb traileres járműflottával rendelkezik Magyarországon. A cég ezen túl felkészült fix, nagynyomású hidrogéntöltőkutak telepítésére és üzemeltetésére, a szükséges hidrogén folyamatos beszállítására, vagy akár helyszíni előállítására is. A Messer „One Stop Shop” néven kínál integrált hidrogénellátási megoldást a járműflotta-üzemeltetőknek, segítve a városokat, logisztikai szolgáltatókat abban, hogy határozott lépéseket tegyenek a közösségi közlekedés és teherszállítás szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében.

Kiegészítheti a tisztán elektromos megoldást

Tisztán elektromos buszból több mint kétszázat helyeztek már forgalomba Magyarországon, mintegy háromnegyedük a közösségi közlekedést erősíti. Jelenleg még nem dőlt el, hogy a közösségi buszközlekedésben a tisztán elektromos, vagy a hidrogén üzemanyagcellás megoldás lesz-e a befutó, illetve, hogy milyen módon élhet majd egymás mellett, egészítheti ki egymást ez a kétféle modern hajtás.
Mindkét technológiának vannak előnyei és hátrányai. A hidrogén esetén nagyobb kihívás a zöld hidrogén hatékony és olcsó előállítása, valamint jelenleg a hidrogénhajtás elemei és alkatrészei általában költségesebbek. A tisztán akkumulátoros megoldások ugyanakkor járműtömegben, hatótávban, az akkumulátorok jelentette nyersanyagigényben és környezetterhelésben maradhatnak alul a hidrogénesekhez képest. A mintaprojekt éppen ezért a hidrogén üzemanyagcellás tapasztalatok minél szélesebb körű gyűjtése miatt is különösen fontos.
A hidrogén buszteszt projektgazdája a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. A helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő járművek tartós tesztelése alapján pedig megalapozott döntés is születhet majd a hidrogén alkalmazásáról a hazai közösségi közlekedésben.

A Messerről:

A Messer a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője. A Messer ipari gázait az iparban, a környezetvédelemben, az orvostudományban, az élelmiszeriparban, a hegesztési és vágástechnikában, a 3D nyomtatásban, az építőiparban, a kutatásban és a tudomány területén használják. Globális szereplőként a Messer fenntartható termékeit és szolgáltatásait Európában, Ázsiában és Amerikában is értékesíti. Több mint 11 000 munkatárssal dolgozik együtt sikeresen a sokszínűség és kölcsönös tisztelet jegyében.
A legtöbb ipari folyamatban a gázok ugyanolyan alapvetőek, mint a víz és az elektromos áram, és jelentős szerepet játszanak azok dekarbonizációjában – például a zöld hidrogén segítségével. A Messer a piac egyik legszélesebb gázipari termékportfólióját kínálja, és a legkorszerűbb kompetenciaközpontokban fejleszti és optimalizálja a gázok alkalmazástechnológiáit.
Gyógyszeripari területen a Messer orvosi és gyógyszerészeti gázokat, valamint kulcsrakész megoldásokat szállít. Bizonyította magát a létfontosságú orvosi gázok megbízható szállítójaként is – például járványhelyzetekben.

Sajtókapcsolat:

Lovas Kriszta
Head of Marketing & Communications
krisztina.lovas@messer.hu 
+36 70 335 1121
www.messer.hu

Mészáros Ilona
Momentum Communications
ilona.meszaros@momentumcomms.hu
+36 20 253 5298