Webtartalom-megjelenítő

Halász Gábor

Alkalmazástechnika - Hegesztéstechnika

Hegesztő szakmérnök EWE/IWE

06 (1) 435 1157; 06 (70) 3351-157

06 (1) 435 1101

gabor.halasz@messergroup.com

Webtartalom-megjelenítő

Gallé Henrik

Alkalmazástechnika - Hegesztéstechnika

Hegesztő specialista EWS/IWS

06 (1) 435 1241

06 (1) 435 1101

henrik.galle@messergroup.com

Webtartalom-megjelenítő

Hegesztési gázok gyökvédelemhez

Gyökvédelem során a hegesztési varratgyököt, valamint a hőhatás által érintett területet védőgázzal átöblítik, az oxigéntartalmú atmoszféra egyidejű kiszorítása mellett, a gyökoldali oxidáció elkerülése érdekében. Az eljárást oxidációra érzékeny anyagok, mint pl. erősen ötvözött CrNi-acélok, hegesztéstechnikai megmunkálása során alkalmazzák, az anyagok korrózióval szembeni ellenállásának biztosítása céljából. A gyökvédelemhez használt védőgázokat formálógáznak nevezzük.

Formálógázok gyökvédelemhez

Megnevezés

ISO

14175

Összetétel %(V/V) Alkalmazás
Ar N2 H2
Argon I1 100 - - Ausztenites Cr-Ni-acélok, ausztenites-ferrites (duplex-)acélok, gázérzékeny fémek (titán, cirkónium, molibdén), hidrogénre érzékeny fémek (nagyszilárdságú, finomszemcsés szerkezeti acélok, réz és rézötvözetek, alumínium és alumínium-ötvözetek és különleges nemvas fémek), ferrites króm-acélok
Formálógáz N5 - 98-75 2-25 Acélok (kivéve nagyszilárdságú, finomszemcsés szerkezeti acélok), ausztenites Cr-Ni-acélok
Inoxline H2 R1 98 - 2 Ausztenites Cr-Ni-acélok, Ni és Ni-alapú ötvözetek
Inoxline H5 R1 95 - 5

 

Az optimális gáz kiválasztása

A varratgyök védelmét szolgáló gázok vagy inertek, vagy redukáló hatásúak. A szóba jöhető gázkeverékek alapgáza argon, vagy nitrogén. A maradék oxigéntartalom csökkentése céljából a gázokhoz hidrogént kevernek, de tiszta argont és tiszta nitrogént is használnak.

A levegőhöz viszonyított sűrűség mellett a megfelelő gáz kiválasztására a következő kritériumok alkalmazhatóak:

  1. Hegesztési pont pozíciója: a munkadarab felső vagy alsó tartományában.
  2. A hegesztendő anyag gázérzékenysége.
  3. Munkadarab formája – lemez, tartály vagy cső.

Az anyagok és a gázok között összeférhetetlenség léphet fel. Így például a formáló gáz alkotóelemei nitridek, oxidok képződése, vagy hidrogén okozta repedések keletkezése miatt károsíthatják az anyagot. Erre különösen ügyelni kell a formáló gázok kiválasztása során. 

Hidrogént tartalmazó védőgázok a hidrogén-érzékeny anyagoknál, mint az alumínium, vagy oxidmenetes réz és rézötvözötek, kerülendőek.

Azokhoz az anyagokhoz, amelyek magasfokú reakcióképességet mutatnak a nitrogénnel és az oxigénnel, mint a titán és a cirkónium, formáló gázként argont vagy héliumot kell használni. Argonnál nincsenek korlátozások a védendő anyagot illetően. Figyelembe kell venni, hogy az argon és az argon-hidrogén keverékek nehezebbek, a nitrogén-hidrogén keverékek könnyebbek, mint a levegő.

Az argon azáltal, hogy növeli a felületi feszültséget, csökkenti a varratgyök belógását. Ez hígfolyós vagy nagyobb olvadékfürdők esetében előnyös.

A munkadarab formája is befolyásolhatja a gáz kiválasztását. Bonyolult geometriával rendelkező csövek és tartályok esetében a levegőnél könnyebb, vagy nehezebb gázokkal történő formálás esetén gyakran jelentkezik az egyenetlen formálással kapcsolatosan megszokott probléma. Ilyen esetben a tartály vagy a cső egyenletes feltöltéséhez a levegővel azonos sűrűségű gázelegy alkalmazható. A feladat-specifikus, különböző hidrogéntartalmú argon-nitrogén-hidrogén keverékek segítségével gyors és biztos formálás végezhető.

Termékadatlapok

A termékadatlapokon a Messer Hungarogáz által gyártott leggyakoribb, standard hegesztési gázkeverékek adatai szerepelnek. Ezen túlmenően egyedi igényre egyéb összetételű gázkeverékek kifejlesztését és legyártását is vállaljuk.

Termékadatlapok letöltése:

Formálógáz H4 Inxoline H2
Formálógáz H5 Inoxline H5
Formálógáz H10 Argon 4.6