Webtartalom-megjelenítő

Élelmiszeripar és italgyártás

Élelmiszertechnológiák

Az élelmiszerek gyártása, eltartása és szállítása során az élelmiszeripari gázokat sokféle célra használják. A szén-dioxid és nitrogén kriogén tulajdonságait mélyhűtött termékek kíméletes gyorsfagyasztásánál, friss áruk hűtésénél és a hűtveszállítás során hasznosítják. Inert (semleges) gázként pedig a védőgázos csomagolásnál biztosítják az élelmiszerek hosszabb eltarthatóságát, minőségük megőrzését, megakadályozzák a baktériumok elszaporodását.

Alkalmazástechnológiák:

  • Élelmiszerek gyorsfagyasztása és mélyhűtése

Cryogen® Rapid gyorsfagyasztási eljárás és fagyasztó rendszerek (fagyasztóalagutak, spirál- és tumbler-fagyasztók, fagyasztószekrények). A hűtőközeg cseppfolyós nitrogén és szén-dioxid egyaránt lehet.

  • Hűtveszállítás

Siber System®: szárazjéghóval hűtött mobil hűtőkonténerek. Előírt hőmérséklethatárok betartása a raktártól a hűtőpultig; alkalmas friss és fagyasztott árukhoz egyaránt; rugalmas logisztika; bakteriosztatikus hatás, egyszerű kezelés, nincs szükség külső energiaforrásra.

  • Védőgázos csomagolás

Csomagolás oxigénmentes atmoszférában, CO2 és N2 védőgázok adott termékre optimalizált keverékében.

  • Hidegőrlés

Élelmiszerek (kávé, fűszerek, levesporok) finomőrlése, őrlési folyamat hűtése kriogén gázzal (CO2 vagy N2).

  • Szuperkritikus extrakció

Kivonatok, koncentrátumok, esszenciák előállítása. A kiválasztott komponensek szuperkritikus állapotú szén-dioxiddal, mint oldószerrel történő kinyerése nagynyomású extrakcióval.

 

Italgyártás

Az italgyártásban szén-dioxidot használnak a szénsavas üdítőitalokhoz és sörökhöz, nitrogént és szén-dioxidot a csapoláshoz, a borkezeléshez és inertizáláshoz, cseppfolyós nitrogént a csendes italoknál a palacknyomás stabilizálásához. Nitrogén segítségével eltávolítható az italokban oldott oxigén (sparging), mely által jelentősen meghosszabbítható az eltarthatósági idő.

Alkalmazástechnológiák:

  • Italok dúsítása szén-dioxiddal (szénsavas italok gyártásánál)
  • Palacknyomás stabilizálás kriogén injektorral (szénsavmentes italok gyártásánál)
  • Italok palackozása és csapolása (hajtó és csapoló gázok)
  • Borok, gyümölcslevek kezelése, tárolása védőgáz alatt. Palack/tartály üres térfogatának átöblítése, feltöltése nitrogénnel és/vagy szén-dioxiddal.
  • Sparging – folyadékokból oldott oxigén eltávolítása N2 buborékok segítségével