Webtartalom-megjelenítő

Egyedi palackos gázellátás

Egyedi gázellátás esetén általában palack a tárolóegység, amelyet a felhasználási hely közvetlen közelében helyeznek el. A gáz a palackra közvetlenül felszerelt nyomáscsökkentőn (reduktoron) keresztül jut a felhasználási berendezéshez, készülékhez a kívánt állandó, csökkentett nyomásértéken.

A reduktor a kilépő oldalon szabályozhat:

  • nyomást, vagy
  • mennyiséget (áramlási sebességet, azaz térfogatáramot).

Nyomásszabályozású reduktorok

A nyomásszabályozású reduktorokat akkor célszerű használni, ha a szükséges gázmennyiséget adott nyomáson kell biztosítani. A kilépő mennyiség (térfogatáram) ilyenkor a nyomás változásával változik.

Gázpalackra szerelhető reduktor részei

1 Palackszelep

2 Reduktor csatlakozó

3 Belépő oldali (palack) nyomásmérő (manométer)

4 Biztonsági szelep (nyomásleengedő/lefúvató szelep)

5 Kilépő oldali nyomásmérő (manométer)

6 Nyomásbeállító csavar

A nyomásszabályozású reduktorok felépítés szerint lehetnek:

  • egylépcsős (egyfokozatú) reduktorok: amelyek a nyomáscsökkentést egy lépcsőben valósítják meg. Hátrányuk, hogy a kilépő nyomás a felhasználás során változik. A belépő nyomás csökkenésekor – azaz a csatlakoztatott gázpalack ürítése során – a szabályozó csavar változatlan beállítása esetén a kilépő nyomás kis mértékben növekszik. Ez a gyakran zavaró hatás egyfokozatú nyomásszabályozó esetén előnyomás-kiegyenlítővel korrigálható.
  • kétlépcsős (kétfokozatú) reduktorok: amelyek a nyomáscsökkentést két lépcsőben valósítják meg. Előnyük, hogy a belépőnyomás csökkenésével a kilépőnyomás nem változik. Ezek az első fokozatban a belépő nyomást a gyárilag beállított közbenső (pl. 20 bar) nyomásra csökkentik, a szükséges kilépő nyomást pedig a második fokozatban szabályozzák. A kétfokozatú nyomásszabályozó használatakor a palacktöltet nyomásának csökkenésekor sem változik a kilépő nyomás.

A szabályozott kilépő nyomás változása a gázpalack ürítésének függvényében egy- és kétfokozatú reduktor használatakor

 

A reduktorokat a legnagyobb kilépő gáznyomás alapján több változatban gyártják, pl: 1; 2,5; 4; 10; 20; 50; 100 bar felhasználási nyomásra.

Mennyiségszabályzású reduktorok

A mennyiségszabályzású reduktorok állandó nyomáson különböző szabályozott mennyiségű gázt biztosítanak. A reduktor a kilépő mennyiséget liter/min egységben (például 16, 32, 50 l/min méréshatárral) méri, kijelzése lehet:

  • körszámlapos, mutatós (órás),
  • lebegőtestes (rotaméteres).

Jellemzően elsősorban védőgázos hegesztési eljárásokban (argonhoz, Ferroline gázkeverékekhez, szén-dioxidhoz) használatosak.

A biztonságos gázhasználat érdekében nagyon fontos:  

  • a palackok megfelelő rögzítése,
  • gázspecifikus reduktor (a palackszelepre közvetlenül (!) csatlakoztatható) és tömlő használata,
  • megfelelő típusú és fokozatú nyomáscsökkentő használata,
  • éghető és égést tápláló gázok esetében visszaégés-gátló használata.