Útkövető

Az ipari gáz specialista Messer teljes egészében megvásárolja a Messer Industries vegyesvállalatot

Az ipari gáz specialista Messer teljes egészében megvásárolja a Messer Industries vegyesvállalatot

Sajtóközlemény | 2023.05.30. A Messer Család, a Felügyelőbizottság, valamint a Messer Igazgatósága örömmel erősíti meg, hogy a CVC valamennyi részvényeinek megvásárlásával a Messer lesz a Messer Industries kizárólagos tulajdonosa. Ezzel egyidejűleg a GIC, egy szingapúri befektetési alap lesz a Messer új stratégiai partnere.

Integrált vállalat

  • A Messer felvásárolja a Messer Industries összes részvényét a korábbi kisebbségi tulajdonostól, a CVC Capital Partners Fund VII-től – a Messer Industries gyors integrálása a Messer SE & Co. KGaA-ba.
  • A GIC kisebbségi részesedést szerez a Messerben, hogy támogassa a vállalat hosszú távú növekedési stratégiáját
  • Stefan Messer: "Értékeink közé tartozik a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás, a sokszínűség, a vállalkozói rugalmasság és az ügyfél-közelség. Ez az alapja annak, hogy a GIC-vel közösen, globálisan folytassuk 125 éves sikeres történelmünket, és ezáltal megkülönböztessük magunkat versenytársainktól. A Messer tulajdonosaként bízunk benne, hogy 11 000 alkalmazottunkkal közösen fejlődhetünk egy globális és erős Messer csapattá, és egyéni képességeinket az egész vállalat javára fordíthatjuk."

Hosszútávú együttműködés a GIC befektetési alappal

A Messer, a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, orvosi és különleges gáz specialistája lesz a Messer Industries vegyesvállalat egyedüli tulajdonosa. A Messer Industries magában foglalja a Messer észak- és dél-amerikai, valamint nyugat-európai vállalatait. A megállapodást május 30-án kötötték meg a korábbi kisebbségi tulajdonossal, a CVC Capital Partners Fund VII-nel. A részvények megvásárlásával, amely várhatóan 2023 végére fejeződik be, a Messer új fejezetet nyit 125 éves vállalati történetében. A terv az, hogy integrált gázszakértőként a Messer globális tevékenységei egy kézben egyesüljenek a fenntartható növekedési stratégia megvalósítása érdekében. A Messer és a CVC között a kezdetektől ideiglenesnek tervezett sikeres együttműködés több mint négy év után a végéhez közeledik.

Ezzel párhuzamosan a Messer hosszú távú partneri együttműködést indít a GIC befektetési alappal, amely a vállalat kisebbségi tulajdonosa lesz. A beruházás bevételét a Messer Industries részvények megszerzésének finanszírozására fordítják. A családi vállalkozásokkal világszerte tapasztalatot szerzett GIC hosszútávú befektetőként támogatja a Messer család fenntartható, nyereséges növekedési stratégiáját.

A Messer és a CVC közötti tranzakció, valamint a GIC belépése továbbra is a szokásos hatósági jóváhagyások függvénye.

Egy erős, globális Messer a cél

Stefan Messer, a Messer harmadik generációs társtulajdonosa, április óta a Felügyelő Bizottság elnöke kifejtette: "Értékeink közé tartozik a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás, a sokszínűség, a vállalkozói rugalmasság és az ügyfélközelség. Ez az alapja annak, hogy a GIC-vel közösen, globálisan folytassuk 125 éves sikeres történelmünket, és ezzel megkülönböztessük magunkat versenytársainktól. A Messer tulajdonosaként Bízunk benne, hogy 11 000 alkalmazottunkkal közösen fejlődhetünk egy globális és erős Messer csapattá, és egyéni képességeinket az egész vállalat javára fordíthatjuk. Bizalmon és tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködésünk célja, hogy professzionális és erős szervezetként sikeresek legyünk a jövő piacain.”

Bernd Eulitz, a Messer vezérigazgatója így nyilatkozott az új megállapodásról: "Sikeresen összehangoltuk és továbbfejlesztettük a Messer Industries különböző részeit, amelyek most már megállják helyüket saját piacukon. Most jött el az ideális pillanat ahhoz, hogy a Messer Industries-t teljes mértékben, minden lokális egységével együtt integráljuk a Messerbe. Ezáltal egyrészt összehangoljuk globális tevékenységünket, másrészt pedig erős pénzügyi háttérrel rendelkező, integrált gázvállalatként ki tudjuk használni azokat a lehetőségeket, amelyek a Messerhez hasonló dinamikus családi vállalkozások rendelkezésére állnak a piacainkon. Mindez eléréséhez a GIC a megfelelő partner a Messer számára.”

Choo Yong Cheen, a GIC Private Equity befektetési igazgatója a következőket mondta: "A Messer színvonalas vállalat, amely régóta stabil növekedési pályán áll, és rendkívül meggyőző stratégiát prezentált nekünk piaci pozíciójának bővítéséről a közeljövőben. Örömmel tölt el, hogy támogathatjuk Bernd Eulitzot és a vezetőséget, továbbá hogy hosszú távú partnere lehetünk a Messer családnak."

Szintet lép a Messer

A Messer Industries vegyesvállalat, amely most teljes mértékben a Messer tulajdonába kerül, 2019. március 1-jén jött létre a Messer és a CVC Capital Partners Fund VII stratégiai partnerségeként. Magában foglalja a Linde AG korábbi észak-amerikai gázüzletágának többségét, valamint a Linde és a Praxair egyes dél-amerikai üzleti tevékenységeit, amelyeket mindkét csoportnak el kellett adnia az egyesülésük során. A Messer nyugat-európai tevékenységének nagy részével járult hozzá a vegyesvállalathoz.

A Messer ipari vezetése alatt a Messer Industries forgalma folyamatosan növekedett, és az elmúlt pénzügyi évben elérte a 2,59 milliárd eurót. A társaság 749 millió eurós EBITDA-t produkált. 2019-ben a Messer ázsiai valamint közép- és délkelet-európai tevékenysége – ami az elmúlt években szintén növekedett – főként a külön kezelt Messer SE & Co. KGaA (2021. július 30-ig Messer Group GmbH) irányítása alatt maradt. Összességében a Messer 4,16 milliárd eurós árbevételt és 1,17 milliárd eurós EBITDA-t ért el az elmúlt pénzügyi évben.

A Messer globálisan jelentős növekedési potenciált lát a következő években. Ezen túlmenően a cég termékpalettájának még nagyobb diverzifikációjára törekszik, a kiemelten ígéretes ágazatokra fókuszálva, illetve a zöldenergiára való átállás során megvalósuló partnerségek révén. Stratégiai kezdeményezéseivel a Messer jelentős forgalom- és árbevételnövekedést vár a következő években, és jó lehetőséget lát arra, hogy az évtized végére több mint kétszeresére növelje üzleti volumenét.

Bernd Eulitz hozzáfűzte: "Integrált vállalatként a Messer az elkövetkező években új szintre fog lépni mind organikus fejlődése által, mind célzott felvásárlásokon keresztül, így a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari gáz szakértőjeként az iparág három nagyhatalmának első számú kihívójává válik.”

 

 

A Messerről:

A Messer a világ legnagyobb magánkézben lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője. A Messer Gases for Life termékeit az iparban, a környezetvédelemben, az orvostudományban, az élelmiszeriparban, a hegesztési és vágástechnikában, a 3D nyomtatásban, az építőiparban, a kutatásban és a tudományban használják. Globális szereplőként a Messer fenntartható termékeit és szolgáltatásait Európában, Ázsiában és Amerikában is értékesíti. Több mint 10 000 munkatárssal dolgozik együtt sikeresen a sokszínűség és kölcsönös tisztelet jegyében.

A legtöbb ipari folyamatban a gázok ugyanolyan alapvetőek, mint a víz és az elektromos áram, és jelentős szerepet játszanak azok dekarbonizációjában – például a zöld hidrogén segítségével. A Messer a piac egyik legszélesebb termékportfólióját kínálja, és a legkorszerűbb kompetenciaközpontokban fejleszti és optimalizálja a gázok alkalmazástechnológiáit.

Gyógyszeripari vállalatként a Messer orvosi és gyógyszerészeti gázokat, valamint kulcsrakész megoldásokat szállít. Bizonyította magát a létfontosságú orvosi gázok megbízható szállítójaként is – például járványhelyzetekben.

Az 1898-ban alapított cég székhelye a német Bad Sodenben, Frankfurt közelében található.

2022-ben a Messer várhatóan 4,164 milliárd eurós konszolidált árbevételt ért el.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Lovas Kriszta

Head of Marketing & Communications

Messer Hungarogáz Kft.

H-1044 Budapest, Váci út 117.

Tel.: +36 1 435 1121

E-Mail: krisztina.lovas@messer.hu