Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Teqball: minőségi gázokkal a profi sportért - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

Teqball

Teqball: minőségi gázokkal a profi sportért

Alig találták fel, máris esélyes az Olimpiára: a teljes mértékben magyar fejlesztésű, speciálisan meghajlított asztalon játszható új futball-alapú sportág, a teqball népszerűsége rekordgyorsasággal nő. A világ legjobb futballklubjai is egyre gyakrabban használják élvonalbeli játékosaik csúcsmérkőzésre való felkészítésekor.

Foci az asztalon

Ami a legfontosabb szabályokat illeti, a teqball a labdarúgás és az asztalitenisz jellegzetességeit ötvöző sportág: a futballhoz hasonlóan a játékos a labdát bármely testrészével megérintheti a kéz és a kar kivételével. Az asztalitenisz mintájára pedig a labdának itt is pattannia kell a másik térfelen, mielőtt az ellenfél visszapasszolja. A teqballt egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza. Némi röplabda szabály is keveredik a játékba: a labdát legfeljebb három érintés után kell visszajuttatni az ellenfél oldalára, viszont fontos, hogy tilos ugyanazzal a testrésszel érinteni a labdát kétszer egymás után. A teqball azért is rendkívül látványos, mert a FIFA szabályoknak megfelelő 5-ös méretű futball labdát centiméter pontosan kell az asztalra célozni. 
Ahhoz viszont, hogy a labda ne az asztal felett pattogjon, hanem a másik játékos felé könnyebben kipattanjon, és ezáltal a játék is élvezetesebb legyen, az asztallapnak ívesnek kell lennie – pattant ki szó szerint a hajlított asztal ötlete Borsányi Gábor egykori profi focista fejéből. Egy másik tényező a szilárd, merev „háló”, amelyről szintén könnyeben visszapattan a labda. Továbbfejlesztve a találmányt az ötletgazda Borsányi, a műszaki ötletgazdával Huszár Viktorral és Gattyán Györggyel megalapították a Teqball vállalatot, életre keltve az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő új sportágat.  

A profi szint professzionális eszközöket kíván

A magyar formatervezők és mérnökök által megálmodott, számos díjjal elismert teq asztaloknak amellett, hogy jó teherbírásúnak kell lenniük, a legmagasabb minőségi és tartóssági követelményeknek is meg kell felelniük. A gyártásuk során különböző kompozit anyagokat használnak az asztallapokhoz játékfelületként, amelyek stabil, vízálló, beltéri és kültéri játékra is alkalmas acélszerkezettel vannak alátámasztva. A professzionális végeredményhez a gyártás során alkalmazott vágási és hegesztési technológia magas színvonala is hozzájárul: a tartószerkezetek előre horganyzott acél elemeit és zártszelvényeit 3D csőlézeres vágógéppel vágják. Vágógázként a nagytisztaságú nitrogén (Nitrocut) biztosítja, hogy a vágott felületek ne oxidálódjanak, amely elvárás a további, jó minőségű hegesztési folyamatokhoz. 
A közeljövőben a hegesztést már robothegesztő állomás végzi majd, ahol a Messer hegesztési védőgázkeveréke garantálja a tökéletes beolvadást és a gyakorlatilag fröccsenésmentes felületet.

Cél az olimpia

A Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) 2017 márciusában jött létre, ugyanebben az évben rendezték meg az első hivatalos világbajnokságot Budapesten. Mára világszerte 141 nemzeti sportszövetségben közel tízezer regisztrált játékos van. A magyar fejlesztésű sportágnak az olimpiai programba való bekerülésre is jó esélye van. A teqball honlapjának Híroldalán megtalálhatóak a világhírű klubok és profi játékosok nevei, akik technika edzésre használják a magyar sportinnovációt; Látványos videók a rekordgyorsasággal növekvő teqball-ról: YouTube

Beágyazott alkalmazások

Teqball video 2

By loading this video you accept Google's privacy policy. Proceed?

Teqball video

By loading this video you accept Google's privacy policy. Proceed?

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.