Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Hidrogén tulajdonságai, hidrogén palack vásárlás | Messer - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

HIDROGÉN

HIDROGÉN

A HIDROGÉN VEGYJELE H2

A hidrogén, a mindössze egy protonból és egy elektronból álló elem a legegyszerűbb és legkönnyebb kétatomos gáz. Földünkön legnagyobb mennyiségben kötött állapotban, főleg a vízben található. A világegyetemnek viszont a leggyakoribb eleme.

A hidrogén jövőnk egyik legfontosabb energiahordozója lehet. Nagy előnye, hogy könnyen előállítható és akár fenntartható energiaforrásként könnyen használható.

A HIDROGÉN ELŐÁLLÍTÁSA

Előállítható például víz elektrolitikus bontásával, amelynek során oxigén és hidrogén keletkezik, a hidrogén elégetésének végterméke pedig újra víz, amely így visszakerül a körforgásba. Ipari úton kinyerhető továbbá földgázból gőzreformálással, de metanolból, etanolból, biomasszából is előállítható.

A hidrogéngazdaság kialakítása egyike azon forgatókönyveknek, amellyel kutatók és mérnökök ezrei dolgoznak jelenleg világszerte. E szerint a hidrogén az energia-elosztásában domináns szerephez juthat a jövőben a gazdasági életben. A hidrogén számtalan területen alkalmazható energiaforrásként és üzemanyagként.

A hidrogén felhasználása

A hidrogént széleskörűen használják vegyipari szintézisekhez, hidrogénezési reakciókban és redukáló atmoszféraként a hőkezelésben, élelmiszeriparban, vagy az elektronikai gyártásban. De használatos égőgázként és hegesztési gázként is, egyes területeken pedig jó hővezetőképességét hasznosítják.

HIDROGÉN GÁZ TERMÉKEK

A HIDROGÉN TULAJDONSÁGAI

Normál körülmények között stabil. Színtelen, szagtalan, nagyon gyúlékony és reakcióképes, erősen redukáló hatású, nem mérgező, nagy hővezető képességű gáz, amely a levegőnél sokkal könnyebb (a legkisebb sűrűségű gáz). Oxigénnel vagy klórral robbanóképes elegyet képez. Nagy kiáramlási sebesség esetén fennáll az öngyulladás veszélye. Az ilyenkor keletkező láng alig látható, emiatt a hidrogéntartály vagy hidrogénpalack mindig veszélyjelzéssel van ellátva.

A hidrogén forráspontja a hélium után a legalacsonyabb, ezért nagyon nehezen cseppfolyósítható színtelen, kis sűrűségű folyadékká, amely tovább hűtve fehér, kristályos tömeggé dermed.

HIDROGÉN PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Különféle méretű és nyomású hidrogén palackokat kínálunk. A teljes méretválaszték az 5 literestől az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed. A palackokba és bündelekbe jellemzően 150 és 200 bar nyomáson töltjük a sűrített gázt. A Messer Hungarogáz nem tölt 300 bar nyomáson hidrogént.

Hidrogén palack méretek

Palack űrtartalom Töltési nyomás       Töltési mennyiség
5 liter 150 bar 1,0 m3
10 liter 150 bar 1,5 m3
10 liter 200 bar 2,0 m3
31,5 liter 200 bar 6,0 m3
40 liter  150 bar 6,0 m3
50 liter 200 bar 10,0 m3

Hidrogén palackköteg (bündel) méretek

Bündel űrtartalom Töltési nyomás         Töltési mennyiség
12 x 50 liter 200 bar 120,0 m3

 

HIDROGÉN SZÁLLÍTÁS TRÉLERREL – NAGY MENNYISÉGŰ IGÉNYEKRE

Hidrogén esetén a nagymennyiségű ellátás technikai és biztonsági okokból cseppfolyós formában nehézségekbe ütközik. Ezért sűrített gáz alakban battériás tréleres járművekkel történik az ellátás, amely egymással összekapcsolt nagynyomású palackköteg-csoportokat tartalmaz. Az egyes kötegszakaszok egymással is össze vannak csövezve, így a gázelvétel egy fő szelepen keresztül az összes palackcsoportból egyszerre is végezhető, így nagy felhasználási (elvételi) teljesítmény érhető el.

A felhasználási helyre szállítva a nagynyomású palackkötegeket tartalmazó félpótkocsi, a vontató járműről lekapcsolva, általában a fogyasztónál marad.

HIDROGÉN PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA

  • 150/200 bar: DIN 477 Nr. 1: W 21,8 x 1/14" LH (balmenet)
  • 300 bar: EN ISO 5145 Nr. 38: W 30 x 2 LH (15,2-20,8) (balmenet)

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó

HIDROGÉN REDUKTOR (NYOMÁSCSÖKKENTŐ)

Ipari gázminőség: Constant 2000 egy- vagy kétlépcsős nyomáscsökkentő hidrogénhez, manométerrel vagy rotaméterrel.
Laboratóriumi nagytisztaság: Spectrolab FM 51/FM 52

HIDROGÉN VÁSÁRLÁSA

Hidrogént vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

Hidrogén palack ár: mennyi a hidrogén ára?

Aktuális áraink a világpiaci árakkal együtt változnak, így pontos árajánlatért kérjük keresse ügyintézőnket telephely szerint.

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Hidrogén

Biztonsági adatlap

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!