Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Acetilén | Palackos ipari gázok a Messer Hungarogáztól - Messer Hungarogaz Kft

Útkövető

ACETILÉN

ACETILÉN

AZ ACETILÉN (VEGYJELE C2H2) 

Az acetilén a szén és a hidrogén kémiai kötéséből létrejövő szervetlen vegyület, gáz halmazállapotú telítetlen szénhidrogén. Erősen reaktív és robbanékony gáz, amelyet elsősorban magas hőmérsékletet igénylő égési folyamatoknál használnak.

Régi elnevezései: disszugáz, dissous gáz. (A francia dissous = oldott szóból származik a disszugáz és disszupalack elnevezés).

ACETILÉN ELŐÁLLÍTÁSA

Acetilén a természetben nem fordul elő, előállítása kémiai úton történik. Nagyiparilag főleg kétféle nyersanyag és módszer jön számításba. A hagyományos eljárás kalcium-karbidból és vízből indul ki, a ma már nagyobb méretekben elterjedt módszercsoport nyersanyaga pedig a szénhidrogének, és ezek közül is leginkább a természetes földgázokban előforduló metán.

ACETILÉN GÁZ TERMÉKEK 

AZ ACETILÉN TULAJDONSÁGAI 

Tiszta állapotban színtelen, enyhén éterszagú, erősen bódító hatású, nagyon reakcióképes, gyúlékony, a levegőnél könnyebb gáz. Szennyezői, mint a foszfin, hidrogén-szulfid, ammónia okozzák az acetilén tipikus, fokhagymára emlékeztető szagát. Nagy hőmérsékleten és/vagy nyomáson, ill. katalizátor jelenlétében hevesen felbomlik. Levegővel, oxigénnel, klórral és más oxidáló gázokkal robbanóelegyet képez. Egyes fémekkel, különösen rézzel, ezüsttel, vagy higannyal robbanóképes acetilidet képez.

Biztonságosan nyomás alatt oldott gázként szállítható és tárolható, acetonnal átitatott porózus masszával töltött palackban (disszugáz). Aceton oldószer helyett újabban palackkötegekben dimetil-formamidot (DMF) is használnak.

ACETILÉN PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Minőségi okokból idegen palackba nem töltünk acetilént. Stabilitási okokból a palackok töltése nyomás alatt oldott gázként történik, ahol az oldószer általában aceton (ritkábban dimetil-formamid, azaz DMF). Gázelvétel során a gáz oldószergőzöket tartalmaz. 

A gáztöltet mennyiségét csak tömegméréssel lehet megállapítani és kg-ban megadni.

A szabályosan megtöltött acetilénpalackban tele állapotban, 15 °C hőmérsékleten 18 bar gáznyomást mérhetünk, amely nyomás alacsonyabb hőmérsékleten kisebb, magasabb hőmérsékleten pedig nagyobb.

Acetilén gázpalack méretek

Palack űrtratalom Töltési mennyiség
5 liter 0,8 kg
10 liter 1,8 kg
14 liter 2,0 kg
27 liter 3,6 vagy 4,0 kg
40 liter 6,0 vagy 7,5 kg
50 liter 10,0 kg

Acetilén palackköteg (bündel) méretek

Bündel űrtartalom Töltési mennyiség 
12 x 50 liter 105,0 kg
DMF 12 x 50 liter     105,0 kg vagy 112 kg

 

ACETILÉN PALACK FELÉPÍTÉSE

Az acetilén (disszugáz), mint nyomás alatt oldott gáz palackjainak belső tere biztonsági okokból porózus masszával van kitöltve. A pórusok tartalmazzák az oldószert (általában acetont), amelyben nyomás alatt az acetilén oldódik.

A régi típusú, faszén tartalmú keverékmassza porozitása 75% körüli, az újtípusú szilikátos homogén masszáké pedig átlag 92%. Az újtípusú masszákat tartalmazó palackokban így több acetilén tárolható, de a kisebb pórusméretek miatt a maximális gázelvételi sebesség kisebb.

ACETILÉN PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA 

A palackszelep csatlakozása a többi iparigáz palackétól eltérően nem menetes, hanem kengyeles, és a szelep anyaga a réz-acetilid képződés veszélyének elkerülésére nem rézötvözet, hanem acél.

  • Palack: DIN 477 Nr. 3: kengyeles
  • Palackköteg (bündel): M 28 x 1,5 LH

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó 

ACETILÉN REDUKTOR (NYOMÁSCSÖKKENTŐ)

  • Ipari gázminőség: Constant 2000 egylépcsős, kengyeles szelepcsatlakozású nyomáscsökkentő
  • Laboratóriumi nagytisztaság: Spectrolab FM 51

ACETILÉN PALACK VÁSÁRLÁSA ÉS CSERÉJE

Acetilént vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

ACETILÉN FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI 

Az acetilén fő felhasználási területei egyrészt magas lánghőmérsékletének, másrészt annak köszönhetőek, hogy hármaskötése folytán könnyen képes teljes és részleges addíciós reakciókra, vinilképződésre, ciklizációra, aromatizálódásra és polimerizációra.

Hegesztés, lángvágás, autogéntechnika: Az acetilén-oxigén láng hőmérséklete a 3200 °C-ot is elérheti, amely a legmagasabb az éghető gázokkal elérhető lánghőmérsékletek közül. Ezért a palackozott acetilén legfontosabb felhasználási területe az autogéntechnika, és ezen belül a hegesztés, vágás (a betonvágást is beleértve), lángtisztítás, lángszórás és lángpolírozás. 1 m3 acetilén teljes elégetéséhez 2,5 m3 oxigén szükséges.

Világítás - karbidlámpa: A magas lánghőmérsékletből következik világítási célra való felhasználása is például bányákban, barlangokban (karbidlámpák), amelyet ma már az elektromos világítóeszközök gyakorlatilag teljesen felváltottak.

Vegyipar: Vegyipari felhasználása főleg olyan intermedierek előállítására terjed ki, mint az etilén, acetaldehid, vinilklorid, sztirol, akrilnitril, vagy a vinilacetilén. Részleges elégetésével készül a nagyon finom, szénfekete acetilénkorom.

Analitika: Fémek elemzése abszorpciós spektrofotométerrel

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő

Acetilén (oldott)

Biztonsági adatlap

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

SEGÍTHETÜNK?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA - 1

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

Action form_HU

Contact form Hungary
Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.

Összesen 1) oldalból (1 cím nélküli oldal

Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!
Adataim megadásával és a GDPR checkbox kipipálásával – a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá Grt. 6. §-a, valamint a vonatkozó Adatvédelmi Tájékoztató szerint – önkéntesen feliratkozom a Messer Hungarogáz Kft. tájékoztató küldő adatbázisába. Tudomásul veszem, hogy a tájékoztató levelek küldéséről bármikor leiratkozhatok.