Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigációs menü

Hélium - Palackos és cseppfolyós gázok a Messer Hungarogáztól - Messer Hungarogaz Kft

HÉLIUM

HÉLIUM

A HÉLIUM (VEGYJELE: HE)

A hélium a legkisebb rendszámú nemesgáz (rendszáma 2), vegyjele He. A hélium a világegyetem második leggyakoribb eleme a hidrogén után, a Földön viszont nagyon ritka. Az atmoszferikus levegőben csak 5,2·10-4 % (V/V) koncentrációban fordul elő. Egyes földgázforrásokban (például az USA-ban, Kanadában, Észak-Afrikában, Oroszországban, Lengyelországban, Quatarban) azonban koncentrációja százalékos nagyságrendet is elérhet, így ezek a földgázok jó nyers anyagul szolgálnak az ipari méretű előállításhoz.

A gázok közül a hélium cseppfolyósodik a legalacsonyabb hőmérsékleten (-269 °C), ezzel a leghidegebb anyag a Földön. Abszolút inert, kémiailag közömbös, nagy hőmérsékleten sem lép reakcióba. Rendkívül jó hővezető, és kis atomátmérője miatt nagyon jó diffúziós képessége is (a legkisebb pórusokon is áthatol).

A héliumot hűtőközegként használják szupravezetésnél és az orvosi diagnosztikában (MRI/NMR készülékek hűtése), vizsgálógázként tömörségvizsgálatnál (szivárgáskeresésnél), fontos szerepet játszik a lézertechnika fejlődésében, vivőgáz az analitikában. A héliumot alkalmazzák még ballon-, búvár- és hegesztési védőgázként is.

HÉLIUM TERMÉKEK

 • Hélium 4.6
 • Hélium 5.0
 • Hélium 5.6
 • Hélium 6.0
 • Hélium ECD 5.6
 • Cseppfolyós hélium
 • Hélium-tartalmú gázkeverékek: hegesztési védőgáz-keverékek: Aluline He15/He30/He50/He70, Aluline He15 N/He50 N, Inoxline He3 H1; lézergázok: Lasline; laboratóriumi és egészségügyi gázkeverékek: Légzés1 gázkeverék, stb.

A HÉLIUM TULAJDONSÁGAI

Színtelen, szagtalan, nem éghető, nem mérgező, levegőnél sokkal könnyebb, jó hővezető képességű, egyatomos nemesgáz. A természetes hélium két izotópból áll, a gáz fő tömegét kitevő 4He-ból és a 3He-ból. Kémiailag teljesen közömbös, nemesgázvegyületei nincsenek. A hang terjedési sebességének változása folytán a hang frekvenciát megnöveli, így belélegezve hangunk magasabbá válik.

A legalacsonyabb forráspontú, így legnehezebben cseppfolyósítható gáz, az egyetlen anyag, amely atmoszferikus nyomáson az abszolút nullpont közelében is folyékony halmazállapotú. A cseppfolyós héliumnak két módosulatát különböztethetjük meg: a normális He I-et és a szuperfolyékony He II-t.

HÉLIUM PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI

Különféle méretű és nyomású hélium palackokat kínálunk. A teljes méretválaszték a 2 literestől az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed. A palackokba és bündelekbe jellemzően 200 és 300 bar nyomáson töltjük a sűrített gázt.

Hélium palack méretek 

Palack űrtartalom Töltési nyomás       Töltési mennyiség
2 liter 200 bar 0,4 m3
5 liter 200 bar 0,9 m3
10 liter 150 bar 1,5 m3
10 liter 200 bar 2,0 m3
20 liter 200 bar 4,2 m3
40 liter 150 bar 6,0 m3
50 liter 200 bar 10,0 m3

Hélium palackköteg (bündel) méretek 

Bündel űrtartalom Töltési nyomás Töltési mennyiség
12 x 50 liter 200 bar 120,0 m3
Duplex 12 x 50 liter 300 bar 158,0 m3
MegaPack C4 300 bar 158,0 m3

 

CSEPPFOLYÓS HÉLIUM TARTÁLYBAN 

A hélium cseppfolyós formában való tárolása kettősfalú, vákuumszigetelésű kriogén tartályokban lehetséges, melyekből széles típus- és méretválasztékot biztosít a Messer. Nagyobb cseppfolyós argon-mennyiségek esetén a felhasználás helyére telepítünk álló kriogén tárolótartályokat, amelyeket tartálykocsikkal töltünk fel. Kritikus üzem esetén ajánlott a telemetrikus tartályszint ellenőrző rendszer alkalmazása, amely jelez a Messer logisztikai munkatársainak, mikor szükséges a tartály újratöltése.

Kis mértékű cseppfolyós argon esetén kisebb tárolókapacitású palettankok és mobil tartályok állnak rendelkezésre.

HÉLIUM PALACK SZELEPCSATLAKOZÁSA 

 • 150/200  bar: DIN 477 Nr. 6: W 21,8 x 1/14"
 • 300 bar:  EN ISO 5145 Nr. 30: W 30 x 2 (15,9-20,1)

Gázok szelepcsatlakozásai: még több infó 

HÉLIUM REDUKTOR (NYOMÁSCSÖKKENTŐ)

 • Ipari alkalmazásokhoz: Constant 2000 egylépcsős vagy kétlépcsős nyomáscsökkentő védőgázokhoz
 • Laboratóriumi nagytisztaság: Spectrolab FM 51/FM 52

PALACKOS HÉLIUM VÁSÁRLÁSA ÉS RENDELÉSE 

Héliumot vállalatként és magánszemélyként is vásárolhat tőlünk a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy az Önhöz legközelebb található gázlerakataink egyikében. A palackos gázokat e-mailben vagy telefonon rendelheti meg. Az adott lerakattól, ellátóhelytől függően gázpalackját átveheti a lerakatban, vagy kérhet kiszállítást is. Kiszállítás a megrendeléstől számított 1 munkanapot követően lehetséges.

Az ellátási lehetőségekkel kapcsolatban hívjon minket telefonon, vagy nézze meg gázlerakataink listáját és válassza ki a legközelebbi ellátóhelyet.

CSEPPFOLYÓS HÉLIUM VÁSÁRLÁSA ÉS RENDELÉSE 

Cseppfolyós hélium igény esetén új vevőként árajánlatért vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítő kollégánkkal.

Vevőink a cseppfolyós állapotban szállított gázok rendelését e-mailen vagy személyesen egyeztethetik a kapcsolatot tartó területi értékesítő kollégánkkal, vagy közvetlenül a cseppfolyós szállítást szervező logisztikai osztállyal.

HÉLIUM FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI

A hélium felhasználási területein főleg három különleges tulajdonságát hasznosítják, mégpedig a hidrogén után a legkisebb sűrűségéből adódó nagy felhajtóerejét, teljes kémiai közömbösségét, valamint cseppfolyós halmazállapotának rendkívül alacsony hőmérsékletét. Egyes alkalmazásokban ezenkívül fontos szerepe van jó diffúzióképességének, hővezetőképességének és kis oldhatóságának.

Kémiai közömbössége, folyadékokban való kis oldhatósága vagy jó diffúzióképessége alapján

 • Védőatmoszféraként, védőgázként és védőgázkeverékek alkotórészeként könnyűfémötvözetek és rozsdamentes ötvözetek hegesztésekor, elektronikai alkatrészek mikrohegesztésekor, a finomkohászatban és fémfeldolgozásban;
 • nyomógázként kriogén rakétahajtóanyagokhoz az űrtechni kában, nehézvízhez atomreaktorokban és egyéb folyadéko hoz alacsony hőmérsékleteken is;
 • mélytengeri búvárok és kutatók légzőgázkeverékének alkotórészeként a vérben sokkal jobban oldódó nitrogén helyett tüdőembólia megelőzésére;
 • légzésfunkciós vizsgálatokra az orvosi diagnosztikában;
 • szivárgásvizsgálatra a vákuumtechnikában és gáztechnikában;
 • lézertechnikai rezonátorgázként.

Kis sűrűsége és éghetetlensége alapján

 • Léghajók, meteorológiai ballonok, távközlési és kutató léggömbök felhajtógázaként a gyúlékony hidrogén helyett;
 • repülőgép, kerékpár és egyéb gumiabroncsok feltöltésére.

Cseppfolyós alakban, extrém alacsony hőmérséklete alapján 

 • Hűtőközegként szupravezetéssel működő berendezésekben, többek között nagy teljesítményű elektromágnesekhez, például orvosdiagnosztikai tomográfokban;
 • extrém alacsony hőmérsékletek előállítására szilárdtestfizikai és egyéb kutatásokhoz,
 • krioszivattyúkhoz;
 • buborékkamrák töltésére.

Jó hővezetőképessége alapján 

 • Uránium rudak hűtésére atomreaktorokban, vákuum megszakításra hőkezelő kemencékben, egyéb hűtőközegként való alkalmazásokra;
 • vivőgázként a gázkromatográfiában és más méréstechnikai területeken.

LETÖLTHETŐ INFORMÁCIÓK

Tartalom megjelenítő

Hélium

Biztonsági adatlap

Hélium léggömb töltéshez

Prospektus

Tartalom megjelenítő

Segíthetünk?

SEGÍTHETÜNK?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA - 1

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

Action form_HU

Contact form Hungary
Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.

Összesen 1) oldalból (1 cím nélküli oldal

Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!
Adataim megadásával és a GDPR checkbox kipipálásával – a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá Grt. 6. §-a, valamint a vonatkozó Adatvédelmi Tájékoztató szerint – önkéntesen feliratkozom a Messer Hungarogáz Kft. tájékoztató küldő adatbázisába. Tudomásul veszem, hogy a tájékoztató levelek küldéséről bármikor leiratkozhatok.