Útkövető

Gázanalitikai Kalibráló Laboratórium

AKKREDITÁLT GÁZANALITIKAI KALIBRÁLÓ LABORATÓRIUM

AKKREDITÁLÁS – GARANTÁLT MINŐSÉG

A Messer Hungarogáz Akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriuma különböző gázkeverékek – kalibráló gázok, használati gázetalonok és egyéb gázminták – összetételének meghatározását végzi. Az analitikai laboratórium professzionális módon képes az analízisiek elvégzésére és a kis mérési bizonytalanságú (nagy pontosságú) gázetalonok és más egyedi gázkeverékek elkészítésére.

A Gázanalitikai Kalibráló Laboratórium ISO 17025 szabvány szerint akkreditált kalibráló laboratóriumként folytatja tevékenységét.

A LABORATÓRIUM TEVÉKENYSÉGI KÖRE

1. Gázösszetételi anyagminták (használati gázetalonok) kalibrálása (meghatározása) tömegméréssel

Ez a gyakorlatban két- vagy többkomponensű gravimetrikus gázkeverékek készítését jelenti, és azt, hogy a megrendelésre így elkészített kis mérési bizonytalanságú kalibrálógázok vagy egyedi gázkeverékek az országos és nemzetközi tömegetalonra visszavezethetők, és akkreditált bizonyítvánnyal ellátva használati etalonként alkalmazhatók.

2. Különféle gázelegyek összetétel-meghatározása (analízise) gravimetrikus gázetalonok segítségével

Ez a tevékenység

 • a cégünk által manometrikusan előállított gázkeverékek (kalibrálógázok, egyedi összetételű gázkeverékek) összetétel-meghatározását,
 • ügyfeleink által, vevői megrendelés alapján beküldött, Messer Hungarogáz gyártmányú gázkeverékek rekalibrálását (újrakalibrálását)

foglalja magában. A vállalható komponensek ez esetben is az 1. csoportban felsorolt gázkomponensek.

Mért gázkomponensek:

 • nitrogén (N2)
 • oxigén (O2)
 • argon (Ar)
 • hélium (He)
 • neon (Ne)
 • kripton (Kr)
 • xenon (Xe)
 • hidrogén (H2)
 • szén-monoxid (CO)
 • szén-dioxid (CO2)
 • nitrogén-oxid (NO)
 • dinitrogén-oxid (N2O)
 • 4 szénatomszámig terjedő szénhidrogének (CH4, C2H2, C2H4, C2H6, …)
 • kén-dioxid (SO2) igény szerinti különböző variációkban és koncentrációkban.

Az alapgáz általában hélium, hidrogén, nitrogén, oxigén, argon vagy szintetikus levegő, de a megrendelt összetételtől függően például metán is lehet.

MINŐSÉGI BIZONYLATOK

Gravimetrikus vagy elemzési kalibrálási bizonyítvány

Megrendelőink részére a mérési (kalibrálási) eredményekről a mérés módja szerint gravimetrikus vagy elemzési kalibrálási bizonyítványt adunk ki magyar, német vagy angol nyelven, melyek tartalmazzák a következőket:

 • a felhasználó megnevezése,
 • a palack száma, űrtartalma és típusa,
 • töltési nyomás és minimális felhasználási nyomás,
 • a kalibrálás módja és körülményei,
 • a kalibrálógáz (gázkeverék) összetétele és a megadott koncentrációértékek kiterjesztett mérési bizonytalansága az EA-4/02 előírásai szerint és
 • a kalibrálás (mérés, analízis) időpontja és a garantált összetétel-stabilitás időtartama.

Rekalibrációs bizonyítvány

Amennyiben a Messer Hungarogáz Kft. által gyártott gázkeverék rekalibrálására (újrakalibrálására) kérik fel Laboratóriumunkat, úgy a gázkeveréket rekalibrációs bizonyítvány kíséretében adjuk ki a megrendelő részére.

Specifikációs minőségi tanúsítvány

A Messer Hungarogáz Minőségbiztosítási–Analitikai Laboratóriuma klasszikus értelemben vett minőségbiztosítási tevékenységet is folytat. Vevői kérésre úgynevezett specifikációs minőségi tanúsítványt ad ki az egyedileg nem bizonylatolt gáztermék szállítmányaira, visszavonásig tartó általános érvénnyel. Ezek az érvényes részletes specifikáció adatait tartalmazzák. 

Analízisbizonylat

Külön kérésre tiszta gázokról vagy gázkeverékekről is készül analízisbizonylat, amelyen a specifikációs gáztisztaság és a szennyező-komponensek specifikációs határértékei, illetve a specifikációs gázösszetétel helyett a mért konkrét koncentrációadatok szerepelnek.

A Különlegesgáz Üzem által készített és a laboratórium által analizált kalibráló gázokhoz és egyedi összetételű gázkeverékekhez minden esetben külön analízisbizonylat tartozik, amelyen a palack- és termékazonosító adatok mellett a gázösszetétel is fel van tüntetve az összetételi/mérési bizonytalanság (pontosság) kíséretében.

Egyedi minőségi bizonylat

Ugyancsak külön kérésre a tiszta gázokról egyedi minőségi bizonylat is készülhet a specifikációs minőségi bizonylat szerinti garantált határértékadatokkal, ha egyedi teljes analízis nem történt.

Termékspecifikációs minőségi bizonylat

A nagytisztaságú, illetve import eredetű különleges gázok – főleg vevői igényre – a palacknyakba akasztottan elhelyezve a Messer Hungarogáz Kft. Különlegesgáz Üzeme által kiadott termékspecifikációs minőségi bizonylatot kapnak. Ilyen termékspecifikációs minőségi bizonylatot kapnak minden esetben az orvostechnikai és egyéb méréstechnikai gázkeverékek is.

Vizsgálati bizonylat

A Minőségbiztosítási–Analitikai Laboratórium meghatározott komponensekre külső helyszíni méréseket is végez, többek között a gáztisztaság ellenőrzésére a felhasználó rendszerében. Az elvégzett mérésről és a mérési eredményekről ún. vizsgálati bizonylatot állít ki a megrendelő részére.

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Űrlap

HU_Form_Action form_HU

Hiba történt a regisztráció feldolgozása során. Kérjük, ellenőrizze a megadott adatokat.
Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!