Webtartalom-megjelenítő

Támogattuk a PET Kupát

2015.07.26.

Az idei nyár volt a harmadik alkalom, amikor a PET Kupa résztvevői saját készítésű, pillepalackokból épült hajóikkal nekivágtak a Tiszának, hogy egy hét alatt annyi szemetet gyűjtsenek össze az erősen szennyezett folyóból, amennyit csak lehetséges.

Akciójuk idén minden eddiginél eredményesebb volt, hiszen több mint kétszer annyi hulladéktól sikerült megtisztítaniuk a folyót, mint az előző években. Igaz, többen is voltak: a tavalyi 8 hajóval szemben idén már egy 16 hajóból álló flotta indult a környezetvédelmi akcióval egybekötött versenyen. Saját hajóval képviseltette magát egyebek mellett az Index, a Petőfi Televízió, a Tilos Rádió, a Prezi és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség csapata is.

A 2015. július 17-25. között megrendezett eseményt a Messer anyagi forrás mellett a hajók építéséhez szükséges szárazjéggel is támogatta. A pillepalackból készült hajók ugyanis stabilabban megmaradnak a víz felszínén, ha a palackokba kis mennyiségben szárazjeget töltenek, amely CO2 gázzá alakulva túlnyomást képez a palackban.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza egyre nagyobb szennyezettségére, és egyfajta szemléletformálást érjen el. A szemetet idén már szelektálták is, így az újrahasznosító művekbe, és nem hulladéklerakóba kerül. Az akcióban fontos szerep jut a Tisza-menti településeknek – Vásárosnaménynak, Zsurknak és Cigándnak –, ahol az esemény közösségformáló erővel is bír.