Webtartalom-megjelenítő

Messer a természettudományos oktatásért

2015.05.21.

Átadtuk azt a támogatói táblát, mely jelzi, hogy vállalásunk szerint a következő öt évben ingyenesen látjuk el a kísérletekhez szükséges gázokkal az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium nemrégiben felavatott Öveges-laborját.

A 2015. május 11-én megrendezett átadón részt vett Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt, a gimnázium igazgatója, Szepesváry László, valamint a Messer részéről Fenyvesi Gábor kereskedelmi igazgató.


Balról jobbra: Szepesváry László iskolaigazgató, Fenyvesi Gábor kereskedelmi igazgató és Wintermantel Zsolt polgármester

Az EU-s forrásból megvalósult labor két teremből áll (kémia és fizika), így összesen kétszer 18 fő, vagy összenyitva egyszer 36 fő befogadására alkalmas. A sikeres projekt az iskolák közötti együttműködést is elősegíti, hiszen az új labort nemcsak a Könyves diákjai, hanem összesen 15 újpesti iskola tanulói használhatják. Ebben az évben a tervek szerint nem kevesebb mint 1300 diák lesz jelen az itteni, látványos kísérletekkel fűszerezett tanórákon. A labor célja – ahogy az iskola igazgatója is kiemelte –, hogy hű legyen névadója, Öveges József professzor szellemiségéhez, aki rádió- és tévéműsoraival évtizedeken keresztül érdekesebbé tette a természettudományokat a laikus érdeklődők számára.

A Könyves Gimnázium 110 éves fennállása alatt mindig is központi szerepet játszott a természettudományos oktatás, jól jelzi ezt az emelt szintű érettségik és az adott szakterületekre jelentkező végzősök száma. A labor megléte lehetővé teszi, hogy az iskola emelt szintű érettségi vizsgaközpontként működjön.