Webtartalom-megjelenítő

Lányok Napja a Messernél is

2015.05.19.

Interaktív nyílt napunkon középiskolás lányokat láttunk vendégül.

Harminckét érdeklődő középiskolás lány látogatott el nyílt napunkra, melyet a Lányok Napja keretében rendeztünk meg 2015. április 23-án. Az országos kezdeményezés célja, hogy kedvet csináljon a pályaválasztás előtt álló fiatal lányoknak a műszaki, informatikai, illetve természettudományos pályákhoz, vagyis azokhoz a szakmákhoz, amelyeket hagyományosan inkább „férfiasnak” tart a közvélemény.


A harminckét résztvevő több különböző budapesti és vidéki középiskolából érkezett hozzánk
A Lányok Napját immár negyedik alkalommal rendezte meg a Nők a Tudományért Egyesület. Idén összesen 12 városban, 41 helyszínen - köztük 10 egyetemen, 29 vállalatnál és 2 kutatóintézetben - próbálhatta ki magát az a közel 1500 fiatal lány, aki előzetesen regisztrált valamelyik programra. A rendezvény fő célkitűzése, hogy a középiskolás lányok ne társadalmi sztereotípiák, hanem saját tapasztalataik alapján hozzák meg döntésüket a pályaválasztásról. A szervezők fontosnak tartják, hogy a lányoknak megmutassák: a tudomány és a technika világa is lehet izgalmas, és ez az út a nők előtt éppúgy nyitva áll.


A lányok végigkísérhették a gáz útját az előállítástól kezdve egészen a palackba kerülésig
A Messer-nél ennek érdekében színes és változatos programmal vártuk a lányokat: megmutattuk nekik, levegőszétválasztó üzemünkben hogyan bontjuk alkotóelemeire a levegőt, vagyis miként állítjuk elő a különböző gázokat, mi történik ezekkel a palackozó üzemben, illetve milyen méréseket végzünk akkreditált gázanalitikai kalibráló laborunkban. A gyárlátogatást követően rendhagyó, kísérletekkel tarkított fizikaórára invitáltuk őket, majd alkalmuk nyílt beszélgetni két kolléganőnkkel, akik vegyészmérnökként, valamint gépészmérnökként kiváló szakmai eredményeket értek el saját területükön. A lányok ezek után számos tapasztalattal –illetve héliumos lufikkal és egyéb ajándékokkal – gazdagabban térhettek haza.


A rendhagyó fizikaóra kísérleteiben a lányok is aktívan részt vettek
A Lányok Napját minden évben április utolsó csütörtökén rendezi meg a Nők a Tudományért Egyesület. A rendezvényhez idén védnökként csatlakozott Colleen Bell amerikai nagykövet és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is. Az esemény egy nemzetközi kezdeményezés része, melyben Magyarországon kívül részt vesz még Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Spanyolország és Svájc is.