Webtartalom-megjelenítő

Új levegőszétválasztó üzem Tiszaújvárosban

A MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi vegyipari komplexuma (korábbi nevén Tiszai Vegyi Kombinát) már régóta kiemelt jelentőségű partnere vállalatunknak. Itt építettük fel 1999-ben Közép-Európa akkor legnagyobb on-site generátorát nitrogén és sűrített műszerlevegő előállítására, amelyet először 2004-ben bővítettünk.

A MOL Petrolkémia gázszükségletének növekedése és az üzembiztonság növelésének igénye egy új levegőszétválasztó üzem létesítését tette szükségessé, melynek plusz kapacitását a hazai piaci igények kiszolgálására fordítjuk. Az elkészült 4300 Nm3/óra kapacitású üzem beindulásával az országban már három helyen (Budapest, Kazincbarcika, Tiszaújváros) termelünk nagytisztaságú cseppfolyós oxigént és nitrogént levegőbontó berendezést üzemeltetve, vevőink ellátását még inkább erősítve. 

Mi is a levegőszétválasztás?

A levegőszétválasztó üzemekben egy desztillációs folyamat (alacsony hőmérsékletű rektifikálás) segítségével bontjuk a levegőt alkotóelemeire, kihasználva, hogy az egyes gázok forráspontja – és ennek folytán cseppfolyós állapotban illékonysága – kisebb-nagyobb mértékben eltér egymástól. Így nyerjük ki nagytisztaságú koncentrációban a nitrogént, oxigént és argont – gáz vagy cseppfolyós halmazállapotban.

Tudjon meg többet: Gázok kinyerése a levegőből levegőszétválasztással