Webtartalom-megjelenítő

Megszületett a hegesztési verseny győztese

2014.12.12.

Szoros vetélkedés során dőlt el, hogy a döntőbe jutott 10 hegesztő közül ki lesz a „FOCUSban a művészet” elnevezésű hegesztési verseny győztese.

A magas szakmai színvonalú versenyt ez év májusában hirdette meg a REHM Hegesztéstechnika Kft. és a Messer Hungarogáz Kft. azzal a céllal, hogy növeljék a szakma és a hegesztők iránti elismerést, megbecsülést.

„Életünk során ipari remekművek vesznek körül bennünket, amelyek mind magukon hordozzák a hegesztők keze nyomát. A felhőkarcolókban, a járművekben, a hidakon vagy a vidámparkban habozás nélkül rájuk bízzuk az életünket. Az ívhegesztés egy csodálatos szakma, amelynek jelentőségét a kívülállók alig érzékelik” – szerepelt a versenykiírásban, s a szervezők célja többek között az volt, hogy ezen változtasson.

Míg a hegesztő tanulóknak több versenyt is szerveznek évente, a profi hegesztők számára mindezidáig nem volt olyan fórum, ahol összemérhették volna tudásukat. Egy ilyen eseménysorozat a nemzetközi versenyekre való felkészülésre is kiváló lehetőséget nyújt, illetve módot biztosít a hegesztők szakmai tudásának szélesítésére, új technológiák és berendezések megismertetésére.

A döntőig vezető út

A verseny menete egy féléves eseménysorozatra épült. Júniusban a Budapesti Műszaki Egyetem hegesztő központjában nyílt szakmai nap keretében került sor a versenyfeladat és a versenyhez használandó eszközök, technológiák bemutatására.


A szakmai napot a versenyfeladatok ismertetése mellett szakelőadások sora színesítette

Mivel a verseny döntőjén a 32 jelentkező közül csak 10 hegesztő vehetett részt, a döntőbe jutás előválogató során dőlt el július-augusztus folyamán. Az előválogató egyénileg, a nevező cégek saját telephelyén történt, a versenyző saját felszerelésével és munkaállomásán. A zsűri egy-egy tagja valamennyi előválogatón jelen volt, és bélyegzőjével hitelesítette a próbalemezeket, majd értékelte a versenyző számára biztosított feltételeket, a próbahegesztés szakszerűségét, valamint az előírt időkeret betartását.

Az elkészült hegesztett kötések belső hiányait 3D ultrahangos vizsgálattal ellenőriztették. A kiírás szerint azok a kötések voltak elfogadhatók, amelyekben a belső hiányok mérete nem haladta meg az MSZ EN ISO 5817 szerinti B szintet. A külső hiányokat WikiScan® készülékkel mérték fel, és rögzítették dokumentálhatóan (ez technikai okokból a varratok főoldalára nézve volt csak lehetséges, a gyökoldalt a zsűri megtekintéses vizsgálattal minősítette). Ezek alapján állt össze végül a 10 döntős névsora.


A zsűri munka közben, az előválogatóra érkezett darabokat vizsgálva (Balról jobbra: Gayer Béla, Benus Ferenc és Kristóf Csaba)

Új kapuk nyíltak

A döntősök szeptember-október folyamán készülhettek fel a döntőn várható feladatokra, amelyhez a REHM Kft. és a Messer is folyamatos szakmai támogatást nyújtott. Megkapták a döntőn használandó hegesztő berendezést és a Ferroline C12 X2 gázkeveréket, amelyet a gyakorláson kívül a napi munkához is alkalmazhattak.

A november 6-ai döntőnek ismét a Műegyetem hegesztő központja adott helyszínt. Itt tíz professzionálisan felszerelt hegesztőfülke várta a döntősöket, hegesztőasztallal, a megfelelő hegesztőgéppel, hozaganyaggal és védőgázzal ellátva.


Professzionálisan felszerelt hegesztőfülke segítette a hegesztőket a döntő során

A hegesztőknek adott idő alatt összesen 6 gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk, amelyek sokszor valódi kihívásnak bizonyultak. Összességében elmondható, hogy azok számára sikerült legjobban a megoldás, akik nem a szokott napi rutin alapján láttak hozzá a feladathoz, hanem a gyakorlás során megfogadták az alkalmazástechnikai tanácsadók új eljárásváltozatokra vonatkozó javaslatait, instrukcióit. Ennek alapján született meg a verseny végeredménye:

 1.       Fodor Krisztián                     Gyegép Kft.                             
 2.  Sípos Zsolt  Vámosgép Kft.
 3.  Polonkai László  Közgép Zrt.
 4.  Németh József  ASG Kft.
 5.  Varga Sándor  Siemens Kft.
 6.  Kovács Róbert  Rutin Kft.
 7.  Sára Zoltán  Fortaco Zrt.
 8.  Lukácsi Balázs  PNH Kft.
 9.  Árvai József  Ventifilt Kft.
 10.  Hengerics Lajos  KVV Zrt.Az eredményhirdetés felszabadult pillanatai

A nagy sikerre való tekintettel a versenyt jövőre is szeretnék meghirdetni a szervezők, bízva abban, hogy sikerült egy olyan rangos verseny alapjait lefektetni, amely a hegesztő szakma kiemelt éves eseményévé válik a jövőben.

További információ:
www.focusbanamuveszet.hu