Webtartalom-megjelenítő

Környezetvédelmi díjat nyert az AmpaCity projekt

2016. február 17.

Az energiatakarékos áramátvitel új lehetőségeit nyitja meg az AmpaCity kísérleti projekt, amely megnyerte a Német Klíma és Környezeti Innovációs Díjat (IKU) 2015-ben. Az ipari gáz specialista Messer új hűtési eljárást dolgozott ki a németországi RWE energiaszolgáltató vállalat által lefektetett szupravezető kábelhez. Cseppfolyós nitrogén segítségével általában maximum -196°C-os hőmérsékletet lehet elérni az anyagok hűtése során. A Messer által kidolgozott új technológia azonban a -209°C-os hőmérsékletet is eléri.

Az elektromos áram óhatatlanul ellenállásba ütközik a vezetékben. Emiatt az energia egy része elvész útközben, míg az erőműtől eljut a fogyasztóig. A kvantumfizika törvényei szerint azonban az anyagok némelyike nagyon alacsony hőmérsékleten elveszti ezt az ellenállást. Vagyis ezek az anyagok olyan szupravezetőkké válnak, amelyek gyakorlatilag ellenállás nélkül vezetik az elektromos áramot. Ez az energia- és helytakarékos áramátvitel új lehetőségeit nyitja meg. A németországi Essenben az RWE energiaszolgáltató vállalat nemrégiben a világ leghosszabb, mintegy 1 kilométer hosszú szupravezető kábelét fektette le az úgynevezett AmpaCity kísérleti projekt keretében. A szupravezetéshez szükséges alacsony hőmérsékletet pedig a Messer úgy érte el, hogy a cseppfolyós nitrogént vákuum-térben elpárologtatta. Ez az eljárás képes kompenzálni azt a hőmennyiséget, amit a szupravezető kábel a környezetéből felvesz.

A szupravezetők alkalmazása előremutató, hatékony és helytakarékos megoldást jelenthet az áramátvitelre a városok és ipari telepek esetében.

A Német Iparszövetség (BDI) és a Szövetségi Környezeti Minisztérium által támogatott díjat idén ötödik alkalommal adták át az innovatív klíma- és környezetbarát termékek, eljárások és szolgáltatások elismeréseként. A díj 25 000 euró összegű pénzjutalommal is együtt jár.

Bővebben az alkalmazásról Gases for Life magazinunk 2015. áprilisi számának 17. oldalán olvashat.


Stefan Terkatz, Dr. Friedhelm Herzog és Thomas Kutz a Messertől, valamint Dr. Frank Merschel (jobbról a második, RWE Deutschland AG),
az AmpaCity Poject Managere a díjátadó ünnepségen.