A fémmegmunkálás új dimenziói - Hegesztéstechnikai Innovációs Fórum

A fémmegmunkálás új dimenziói

2023.11.28 | Hotel Aquaworld Budapest - MESSER INNOVÁCIÓS FÓRUM | Újdonságok és fejlesztések a hegesztés, vágás, additív gyártás és hidrogéntechnológiák területéről a szakma neves szakértőinek előadásában! TELT HÁZAS RENDEZVÉNY, A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT!

TELT HÁZ – Messer Innovációs Fórum

2023. november 28. – Hotel Aquaworld, 1044 Budapest, Íves út 16. (Amazonas terem, 1. emelet)

Az Innovációs Fórumon való részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A program végén ajándéksorsolással és svédasztalos büféebéddel várjuk a résztvevőket. Az ajándéksorosoláshoz kérjük hozzon névjegykártyát.

Az Innovációs Fórum kísérő programja egy szakmai kiállítás és hidrogénüzemanyagcellás Toyota Mirai bemutató. Kiállítóink: Messer Cutting Systems, TRUMPF, Varinex 3D nyomtatás, REHM Hegesztéstechnika, CROWN/CLOOS Hegesztéstechnika, TOYOTA, Ferzol, Vector Steel, KL System, Flexman Robotics.

Innovációs Fórum 2023 program

PROGRAM

9.30–10.00 Regisztráció

1. Hidrogéntechnológia szekció 10.00–11.40

Tiszta hidrogén tárolásához, szállításához és felhasználásához fejlesztett modern anyagok és gyártástechnológiák
Előadó: Dr. Adonyi János, Senior Professor, University West, Trollhättan, Sweden

Hogyan érhetjük el a Nemzeti Hidrogénstratégiában kitűzött célokat? Bükkábrányi elektrolizáló projekt és más ipari együttműködések
Előadó: Dr. Janáky Csaba, egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék

Hidrogénellátási koncepciók elektrolizálóktól a hidrogéntöltőállomásokig  
Előadó: Bándy Tamás, energiairányítási igazgató, Messer Hungarogáz Kft.

HyCut: Hidrogénes vágás - Dekarbonizáció a termikus vágás világában
Előadó: Bernd Hildebrandt, Messer Group, Application Technology Welding - angol és magyar nyelven

11.40–12.30 Kávészünet, Szakmai kiállítás, Hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai bemutató

2. Fémmegmunkálás csúcstechnológiákkal szekció 12.30 – 14.00

Az additív gyártás legújabb fejlesztési irányai 
Előadó: Falk György, alapító tulajdonos, Varinex Zrt.

FERZOL Sikertörténet: Csúcstechnológiák a lemezmegmunkálásban
Előadó: Bagi László – Ferzol Kft.

Robot lézerhegesztés TruLaserWeld1000
Előadó: Molnár Zsolt és Szabó Balázs lézertechnika értékesítési vezetők, TRUMPF Hungary Kft.

Újdonságok és fejlesztések a hegesztés, vágás és additív gyártás területén
Halász Gábor, Messer Hungarogáz Kft.

14.00 – 15.00 Svédasztalos büféebéd

További információ

E-mail: marketing@messer.hu; Halász Gábor (+36 70 335 1157), Lovas Kriszta (+36 1 435 1121).

Előadóink és témáink

Előadóink és témáink

Tiszta hidrogén tárolásához, szállításához és felhasználásához fejlesztett modern anyagok és gyártástechnológiák
Előadó: Dr. Adonyi János – University West, Trollhättan, Sweden
Az utóbbi évben az új Európai Hidrogén Csővezetékhálózat fejlesztése vált az európai zöld hidrogén diskurzus egyik fő témájává. Bemutatásra kerülnek a nagyentrópiás komplex ötvözeteken (HEA) alapuló új bevonatolási és burkolási technológiai megoldások. Az előzetes laboratóriumi eredmények alapján ezek a bimetál kialakítások biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lehetnek – a monolit ausztenites rozsdamentes acélokból előállított tároló tartályok és vezetékek élettartamához képest megduplázhatják a jövőbeni hidrogéntárolási és -szállító eszközök élettartamát. A projektben nyugat-európai partnerek vesznek részt, de magyar egyetemek és cégek – köztük a Messer Hungarogáz – is szerepelnek a termikus szórással, additív gyártással és a hidrogén okozta ridegedésnek ellenálló, új fémötvözetek hegesztésével és hengerlésével kapcsolatos kutatásban.

A K+F+I szerepe a hidrogéngazdaság fejlődésében
Előadó: Dr. Janáky Csaba – SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék
A Magyar Nemzeti Hidrogénstratégia rögzítette, hogy hazánk milyen lépéseken keresztül kíván bekapcsolódni a most formálódó hidrogéngazdaságba. A számos beavatkozási pont közös jellemzője az a tény, hogy valamilyen szintű K+F+I tevékenységet igényel. Az előadásban bemutatásra kerül a zöld hidrogén értéklánca, és hogy az értéklánc egyes elemei esetében milyen K+F+I vetületek vannak. A Bükkábrányi Energiapark és a Szegedi Tudományegyetem közös projektjének bemutatása, amely úttörő szerepet tölt be a hazai zöld hidrogén előállításban.

Hidrogénellátási koncepciók gyártástól a hidrogéntöltőállomásokig
Előadó: Bándy Tamás – Messer Hungarogáz Kft.
A Messer energiairányítási vezetője a hidrogénben rejlő energetikai lehetőségekről, az ipari dekarbonizációban betöltött szerepéről, a technológia jövőbeli elterjedésének irányairól és jelenlegi gátjairól is beszél majd. Hol tart most a zöld hidrogén technológiai? Hidrogén ipari előállítási módszerei gőzreformálástól az elektrolízisig. Hogyan válhat ipari léptékűvé a zöldhidrogén gyártás? Hidrogén előállításához és eljuttatásához szükséges infrastruktúra, a hidrogén értéklánc elemei.

HyCut: Hidrogénes vágás - Dekarbonizáció a termikus vágás világában
Előadó: Dr. Bernd Hildebrandt – Messer Group, Application Technology Welding - angol és magyar nyelven
A hidrogén lehet az autogén vágás technológia újabb felfutásának kulcsa? A HyCut hidrogénes vágás az ipari gázokra specializálódott Messer Group és testvérvállalata, a Messer Cutting Systems közös fejlesztésének eredménye. A HyCut-tal nem csak a szén-dioxid kibocsátás kerülhető el, hanem jelentősen csökkenthető a nitrogén-oxid és por kibocsátás is. Ezen kívül a zajterhelést is pozitívan befolyásolja. A hagyományos lángvágás technológiához képest a HyCut így jelentősen javítja a munkahelyi egészségvédelmet. A klasszikus égőgázokhoz képest a hidrogénnek kevesebb oxigénre van szüksége a teljes égéshez – a nagy teljesítménnyel együtt ez hozzájárulhat a költségcsökkentéshez is.

Csúcstechnológia a lemezmegmunkálásban 
Előadó: Bagi László – FERZOL Lemezmegmunkáló Kft. 
A Ferzol Kft. 1990 óta foglalkozik többek között lézervágással, élhajlítással, stancolással, hegesztéssel és porszórással. Ez idő alatt egyszemélyes vállalkozásból több száz főt foglalkoztató, területén elismert vállalattá nőtt a fémfeldolgozás és a lemezmegmunkálás területén. A cég operatív igazgatója, Bagi László mesél a siker receptjéről, a legfőbb alkalmazott hegesztéstechnológiákról, eszközparkjukról.

Lézeres hegesztéstechnológia legújabb trendjei
Előadó: Szabó Balázs – TRUMPF Hungary Kft.
A Trumpf Csoport és a Trumpf Hungary elmúlt évi eredményeinek prezentálása, a TRUMPF Hungary újonnan épült székhelyének bemutatása. Betekintés nyílik a lézerhegesztés legújabb trendjeibe, a gyakorlati használat lehetőségeibe. A TRUMPF legújabb és egyben legegyszerűbben használható Robothegesztőcellájának (TruLaser Weld 1000) bemutatása.

Az additív gyártás legújabb fejlesztési irányai
Előadó: Falk György – Varinex Kft.
Melyek az additív gyártás legújabb fejlesztési irányai? A Varinex tulajdonosa előadásában az ipari 3D nyomtatás legújabb fejlesztéseit mutatja be hőre lágyuló műanyagok vonatkozásában a Szelektív Lézer Szinterezés (SLS) eljárás napi gyakorlatában, illetve a fémporágyas lézerrel történő fémnyomtatás legújabb megoldásaira is kitér. Felvillantja az additív gyártás mozgatóerőit, és ennek kapcsán a legfontosabb alkalmazásokat is megemlíti. Külön részben kerül ismertetésre a vörösréz fémnyomtatás technológiai megoldása és annak alkalmazásai, és hogy melyek a többlézeres fémnyomtatás előnyei.

Újdonságok és fejlesztések a hegesztés, vágás és additív gyártás területén 
Előadó: Halász Gábor – Messer Hungarogáz Kft.
A Schweissen & Schneiden 2023 valamint a FORMNEXT 2023 szakvásárok újdonságaiból, érdekességeiből láthat a közönség egy válogatást. A lézeres vágás az ultranagy teljesítményű lézerek korszakába lépett. Bemutatásra kerülnek a kézi lézeres alkalmazások (hegesztés, vágás, tisztítás) fejlesztései és biztonságtechnikai kihívásai, az ívhegesztés automatizálás legújabb lehetőségei. Válogatás a fém additív gyártás érdekességeiről az alapanyagoktól, a különleges termékeken át a szoftverek és az egyedi additív gyártóberendezés újdonságain keresztül a nagy térfogatú termékek sorozatgyártására alkalmas, 20 lézerforrást alkalmazó porágyas gyártórendszerig.