Formálógázok

FORMÁLÓGÁZOK GYÖKVÉDELEMHEZ

NITROGÉN, HIDROGÉN, AGON A VARRATGYÖK VÉDELMÉHEZ

Gyökvédelem során a hegesztési varratgyököt, valamint a hőhatás által érintett területet védőgázzal átöblítik, az oxigéntartalmú atmoszféra egyidejű kiszorítása mellett, a gyökoldali oxidáció elkerülése érdekében.

Az eljárást oxidációra érzékeny anyagok, mint pl. erősen ötvözött CrNi-acélok, hegesztéstechnikai megmunkálása során alkalmazzák, az anyagok korrózióval szembeni ellenállásának biztosítása céljából. A gyökvédelemhez használt védőgázokat (argon, nitrogén és hidrogén különböző összetételű keverékeit) formálógáznak nevezzük.

FORMÁLÓGÁZOK 

AZ OPTIMÁLIS FORMÁLÓGÁZ KIVÁLASZTÁSA

A varratgyök védelmét szolgáló gázok vagy inertek, vagy redukáló hatásúak. A szóba jöhető gázkeverékek alapgáza argon, vagy nitrogén. A maradék oxigéntartalom csökkentése céljából a gázokhoz hidrogént kevernek, de tiszta argont és tiszta nitrogént is használnak.

A levegőhöz viszonyított sűrűség mellett a megfelelő gáz kiválasztására a következő kritériumok alkalmazhatóak:

  • Hegesztési pont pozíciója: a munkadarab felső vagy alsó tartományában.
  • A hegesztendő anyag gázérzékenysége.
  • Munkadarab formája – lemez, tartály vagy cső.

Az anyagok és a gázok között összeférhetetlenség léphet fel. Így például a formáló gáz alkotóelemei nitridek, oxidok képződése, vagy hidrogén okozta repedések keletkezése miatt károsíthatják az anyagot. Erre különösen ügyelni kell a formáló gázok kiválasztása során. 

Hidrogént tartalmazó védőgázok a hidrogén-érzékeny anyagoknál, mint az alumínium, vagy oxidmenetes réz és rézötvözötek, kerülendőek.

Azokhoz az anyagokhoz, amelyek magasfokú reakcióképességet mutatnak a nitrogénnel és az oxigénnel, mint a titán és a cirkónium, formáló gázként argont vagy héliumot kell használni. Argonnál nincsenek korlátozások a védendő anyagot illetően. Figyelembe kell venni, hogy az argon és az argon-hidrogén keverékek nehezebbek, a nitrogén-hidrogén keverékek könnyebbek, mint a levegő.

Az argon azáltal, hogy növeli a felületi feszültséget, csökkenti a varratgyök belógását. Ez hígfolyós vagy nagyobb olvadékfürdők esetében előnyös.

A munkadarab formája is befolyásolhatja a gáz kiválasztását. Bonyolult geometriával rendelkező csövek és tartályok esetében a levegőnél könnyebb, vagy nehezebb gázokkal történő formálás esetén gyakran jelentkezik az egyenetlen formálással kapcsolatosan megszokott probléma. Ilyen esetben a tartály vagy a cső egyenletes feltöltéséhez a levegővel azonos sűrűségű gázelegy alkalmazható. A feladat-specifikus, különböző hidrogéntartalmú argon-nitrogén-hidrogén keverékek segítségével gyors és biztos formálás végezhető.

Asset Publisher

Segíthetünk?

SEGÍTHETÜNK?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Értékesítési és vevőszolgálati munkatársaink megválaszolják termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseit.

FORM BASIC - ACTION FORM_HU - LOVAS KRISZTA - 1

SEGÍTHETÜNK?

Adja meg, milyen témában kér tőlünk tájékoztatást!

Form

Action form_HU

Contact form Hungary
There has been an error processing your registration. Please double-check the information entered.

Összesen 1) oldalból (1 cím nélküli oldal

Válassza ki, milyen formában szeretné, hogy felvegyük Önnel a kapcsolatot!
Kérjük írja le, miben segíthetünk!
Adataim megadásával és a GDPR checkbox kipipálásával – a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá Grt. 6. §-a, valamint a vonatkozó Adatvédelmi Tájékoztató szerint – önkéntesen feliratkozom a Messer Hungarogáz Kft. tájékoztató küldő adatbázisába. Tudomásul veszem, hogy a tájékoztató levelek küldéséről bármikor leiratkozhatok.