Élelmiszeripari technológiák

ÉLELMISZERIPARI TECHNOLÓGIÁK

ÉLELMISZERTECHNOLÓGIÁK

Az élelmiszerek gyártása, eltartása és szállítása során az élelmiszeripari gázokat sokféle célra használják. A szén-dioxid és nitrogén kriogén tulajdonságait mélyhűtött termékek kíméletes gyorsfagyasztásánál, friss áruk hűtésénél és a hűtveszállítás során hasznosítják. Inert (semleges) gázként pedig a védőgázos csomagolásnál biztosítják az élelmiszerek hosszabb eltarthatóságát, minőségük megőrzését, megakadályozzák a baktériumok elszaporodását.

Élelmiszerek gyorsfagyasztása és mélyhűtése

Cryogen® Rapid gyorsfagyasztási eljárás és fagyasztó rendszerek (fagyasztóalagutak, spirál- és tumbler-fagyasztók, fagyasztószekrények). A hűtőközeg cseppfolyós nitrogén és szén-dioxid egyaránt lehet.

Hűtveszállítás

Siber System®: szárazjéghóval hűtött mobil hűtőkonténerek. Előírt hőmérséklethatárok betartása a raktártól a hűtőpultig; alkalmas friss és fagyasztott árukhoz egyaránt; rugalmas logisztika; bakteriosztatikus hatás, egyszerű kezelés, nincs szükség külső energiaforrásra.

Védőgázos csomagolás

Csomagolás oxigénmentes atmoszférában, CO2 és N2 védőgázok adott termékre optimalizált keverékében.

Hidegőrlés

Élelmiszerek (kávé, fűszerek, levesporok) finomőrlése, őrlési folyamat hűtése kriogén gázzal (CO2 vagy N2).

Szuperkritikus extrakció

Kivonatok, koncentrátumok, esszenciák előállítása. A kiválasztott komponensek szuperkritikus állapotú szén-dioxiddal, mint oldószerrel történő kinyerése nagynyomású extrakcióval.

 

ITALGYÁRTÁS

Az italgyártásban szén-dioxidot használnak a szénsavas üdítőitalokhoz és sörökhöz, nitrogént és szén-dioxidot a csapoláshoz, a borkezeléshez és inertizáláshoz, cseppfolyós nitrogént a csendes italoknál a palacknyomás stabilizálásához. Nitrogén segítségével eltávolítható az italokban oldott oxigén (sparging), mely által jelentősen meghosszabbítható az eltarthatósági idő.

Alkalmazástechnológiák:

  • Italok dúsítása szén-dioxiddal (szénsavas italok gyártásánál)
  • Palacknyomás stabilizálás kriogén injektorral (szénsavmentes italok gyártásánál)
  • Italok palackozása és csapolása (hajtó és csapoló gázok)
  • Borok, gyümölcslevek kezelése, tárolása védőgáz alatt. Palack/tartály üres térfogatának átöblítése, feltöltése nitrogénnel és/vagy szén-dioxiddal.
  • Sparging – folyadékokból oldott oxigén eltávolítása N2 buborékok segítségével